18 september 2009

Vääritud tõprad

Ei ole mitte kadestamisväärne olukord, millest leiab end üks pikatoimeline filmiblogija, kui on vaja kirjutada filmist millest enamik teisi on juba jõudnud muljetada. Raudselt on mõni taevani kiitnud, teine ilgeks pasaks tembeldanud ja veel pool tosinat sellist nii ja naa arvamust üles tähendanud. Aga no proovima peab. Filmiks Inglorius Basterds(2009) ja järgnevalt mõned tähelepanekud mida loodetavasti ei ole kõik kiiremad blogijad lugejaile tüütuseni nämmutanud.
Sisust niipalju, et erinevad huvigrupid püüavad ära kasutada juhust, kui suur enamus eliitnatse ühte kinno esilinastust kaema tormavad. Ja ära kasutada tähendab praeguses kontekstis õhku lasta/põlema pista/maha tappa. Üks seltskond teeb eelnevalt veel tähtsündmuseks kõvasti trenni, varitsedes väiksema kaliibri natse metsas ja vabastades neid nii elust kui väärikusest. Ja väärikusest vabastamine tähendab selle filmi kontekstis skalbist vabastamist. Aga seda te ilmselt juba teate, treilerit on ju kõik näinud.Alustame aga ikka algusest. Chapter One oli kõige parem chapter. Ilma igasuguste kahtlusteta. Sellist vesternimeeleolu kumas muidu veel läbi terve filmi, aga ainult selles esimeses peatükis oli see vesternimeeleolu maailmasõjameeleoluga tasakaalus. Kasutaks ehk isegi sellist sõna nagu sünergia. Lage maastik, üksiku majaga ja pikk pikk duell, esmalt löödi sõnadega ja alles lõpus rääkisid relvad. Edasises see chapteriteks jagamine ja vesternimuusika kasutamine pigem häiris, tundus kohatu. Suurema kaliibri filmipedena oleks Tarantino võinud sellest ise ka aru saada. Aga ei, oli vaja natse skalpeerida.
Nii palju, kui ma olen teiste arvamusi lugenud siis ma olen vist üks vähestest, kelle arvates seda skalpeerimist isegi liiga palju oli. Ja kurikaga peade sisse peksmist ja Hitleri ribadeks tulistamist. Mulle täitsa meeldisid need pikad ja reeglina vaimukad jutuajamised, kus kellegil parasjagu skalpi küljest ei rebitud. Ei tekkinud kordagi tunnet, et aitab nüüd mölinast, minge ja rebige lähimal natsil skalp küljest.Üks kelle jutustamiste ajal ma sellele tundele kõige lähemale jõudsin oli Aldo Raine. Enamik tema nalju ei olnud naljakad, tema olek oli mulle vastumeelne ja lisaks sellele mängiti ta üle. Esmalt mängis ta üle see natsi ohvitser kelle pea kurikaga sisse peksti ja siis mängis ta mäekõrguselt üle dr. Hans Landa. See et Hans lõpus tünga sai, oli lihtsalt selle pärast, et sellist filmi kus nats lõpus puhtalt välja tuleb ei oleks keegi kinodesse lubanud. Selles osas naeris tegelikult Tarantino viimasena. Hea küll, et nats sai tünga, aga juudid ja neegrid said palju peenemalt ära. Nii peenelt, et nende ärasaamised olid kenasti filmis sees. Juute võrreldi rottidega ja neegrite võime mingisugustki tööd teha naerdi välja. Aga et seda tegi nats siis oli kõik OK. Natsid võivad kõike. Landa oleks võinud ilmselt väikese lapse ka ära süüa ja see oleks filmi sisse jäetud.Ja kõige kõvemini naeris Quentin veel siis, kui ta mõtles sellele, kuidas saalitäis rahvast vaatab kinos mõnuga, kuidas saalitäis rahvast kinosaalis maha tapetakse. Mees ilmselt vähkres naerdes põrandal. Sest see oli hea nali.
Leni Riefenstahli peale näpuga näitamine ei olnud. Kui üks filmipede teeb filmi, siis võiks arvestada, et mingi hulk vaatajaid on ka filmipeded ja teavad kes on L.R. Neiu oli auahne ja hoidis nende poole, kes lubasid talle filmide tegemiseks piiramatuid vahendeid. Praegu on jah hea näpuga näidata. Mida hr. Tarantino ise neiu olukorras teinud oleks? Kuule Quentin, me anname sulle piiramatud vahendid, vänta meile üks film, mida inimesed rohkem kui 70 aastat hiljem ikka veel ammulisui vaatavad. Ei? No olgu, välja saad sealt uksest, see millel on kirjas "eesliinile".
Kokkuvõttes siiski suht hea film. Mitte küll eeskujulik saavutus, aga no hea film. Huumorit oli ja skalpeerimist näidati ka. Selles olid mehed muideks juba nii osavad, et kõik lõiked olid absoluutselt identsed.

9 comments:

J ütles ...

No kurat, ei tule meelde, mida see Tarantino siis filmis Riefenstahli kohta näitas või viitas, mis sulle siin ei meeldi. Võib-olla oli tõesti midagi, aga no ei mäleta.

Kalver ütles ...

esmalt hoiti jalakõrguste tähtedega kirjutatud nime pikalt kaadris, nii pikalt et kogemata see olla ei saanud ja siis natuke hiljem susati kuskil jutu sees ka ära. täpset tsitaati ei mäleta, aga jättis sellise mõru maitse. ei jätnud muljet, et Q.T. seda austusavaldusena planeerinud oli.

J ütles ...

Tegelikult käis neiu nimi jutust ka vähemalt kolm korda läbi.

Ei jäänud mulle küll muljet, et tingimata halvasti oleks mõeldud. Oli see Shosanna Dryfuss, kes väljendas selgelt, et tema Riefenstahli ei salli, kuid prantsusmaal nad austavad režissööre või midagi sellist. See oli aga ikka pigem natside poolt tapetud perekonnaga tegelase seisukohalt kui mingi Tarantino enda sõnavõtt.

Ma näiteks ei järeldaks küll, et kõik mula, mida Tarantino tegelased välja ajavad, on ta enese siiras arvamus.

J ütles ...

http://www.welt.de/kultur/article1047482/Leni_Riefenstahl_ist_die_Beste.html

Ma saksa keelt küll ise suurt ei valda, kuid artikli pealkirjast "Quentin Tarantino: Leni Riefenstahl ist die beste" saan aru küll.

Kalver ütles ...

oh Jaanus, nooruse lihtsameelsust. see artikkel on ju puhas tellimustöö, pärast seda kui saksa kultruuriavalikus Basterdites esitatud laimu peale Quentini pead hakkas nõudma, sisestati see artikkel kaks aastat varasema kuupäevaga arhiivi ja püüti sedamoodi meest puhtaks pesta.

Kalver ütles ...

ja ses mõttes, et lavastajal peaks olema võimu küll niipalju ütlemaks, et teate kirjutame nende jalakõrguste tähtedega sinna mingi teise nime.

J ütles ...

Mis tal sellest teisest nimest kui oli tarvis ühele lemmikrežissöörile viidata ja austust avaldada.

Kalver ütles ...

krt, jookse nagu vasikaga võidu ;) sellest ju kõik alguse saigi, et muarust ei avaldanud ta austust. hakka nüüd selle tühja asja pärast filmi üle vaatama. mina olen juba vana mees ja mulle tuleb ikka puust ja punaseks asjad selgeks teha, oleks siis võinud väikse pleenumi pidada, lilled ja küünlad ja Leni pilt kuldraami sees, vot see oleks olnud austusavaldus. praegusel juhul kui see tõesti oli mehel austusavaldusena planeeritus, siis oli see ikka üks väga nigel austusavaldus, lausa selline mida solvavaks võiks pidada.

Metsavana ütles ...

Kurat terav silm tõesti, minust läks ka see Riefenstahli teema korralikult mööda