22 september 2009

4bia

Järgmiseks üritajaks Tai päritolu See Prang(2008). Neljast eraldiseisvast lühifilmist kokku pandud katse inimestel kõhtu lahti ehmatada.
Esimene jupp on neiust kes hakkab salapärase tundmatuga tekstisõnumeid vahetama. Mõnusalt minimalistlik ja isegi kergelt kõhedustekitav katsetus, kui ainult oleks suudetud õigel ajal ära lõpetada. Ei ole vaja pärast kliimaksit hakata otsi kokku sõlmima ja mingeid loogilisi põhjendusi tooma. Tuletas meelde seda hirmujuttu Mustast Mehest, kes on esmalt linnas ja siis tänaval ja siis maja ees ja siis ukse taga. Ma ei taha teada, kes see Must Mees enne oli ja millega ta oma igapäevast leiba teenis.
Teine osa rääkis koolivägivallast ja millised hirmsaid asju see endaga kaasa tuua võib. Kiusatav võib ju näiteks kiusajad needuse alla panna. Videomänguliku efektidega mitte eriti mõjuv lugu. Sest enamik hirmutamishetki oli just selle mitte eriti veenva graafika kanda jäetud. Püant oli küll mõnus ja hästi esitatud aga see lörtsiti ka kohe ära. Tuleb ikka õppida õigel ajal lõpetama.
Komas laast oli neljast sõbrast, kes oskasid oma parve kärestiku peal ümber keerata ja kellest üks vette jäigi. Mõneks ajaks vähemalt, sest öösel, kui teised kolm juba magama sättisid ronis neljas ka telgiuksest sisse. Veidi etterutavalt võib öelda, et neist neljast kõige parem lugu. Piisakese huumoriga, paraja pingekruttimise ja paari ehmatuskohaga. Õnneks et on sügis ja telki ei ole vaja lähimas tulevikus kuskile metsa alla üles sättida.
Neljas oli katse vaatajale psühholoogilist õudust sisendada. Kaks naise võimuvõitlus lennukis, üks lennusaatja, teine mingit sorti printsess. Printsess kallab lennusaatjale kohvi peale, teine serveerib printsessile selle peale krevetidega salatit, mille peale allergikust sinivereline vedru välja viskab ja tagasisõidul stjuardessi kummitama hakkab. Jama oli, paar ehmatushetke kui koledaks grimmeeritud näoga laip ootamatult böö tegi, aga see oli ka kõik.
Otsus: Kuigi igast loost on võimalik midagi positiivset välja noppida, siis päris ideaalset laastukest ei olnudki, nii et pigem jäi filmist mulje kui ühest lahjast lurrist, mida paari üksikult hulpivat lihatükki päästa ei suutnud. Puhtalt eksootika mõttes võiks höffile sobida, aga taseme poolest kindlasti mitte. Mina seda uuesti näha küll ei tahaks, ehk ainult kolmandat osa.

0 comments: