04 august 2008

Piiratud Darjeeling

Kes iganes Darjeeling Limited(2007) stsenaristidest ka mõtles, et kui õige püüaks teha sellist sügavalt sümbolistliku ja taevasest rahust ja spiritaalsest mögast pakatavat filmi, siis palju õnne, saite hakkama. Filmina hakkas mulle küll täiega vastu, aga eesmärk sai kuhjaga täidetud. Juhul muidugi kui eesmärgiks oli vaatajale selgeks tegemine, et sa oled küll lollakas, aga pole hullu, me teeme kõik puust ja punaselt.
Tegevuspaik India. Väga hea ja lihtne sümbol. India on ju suurema osa maalaste jaoks kõige spirituaalsem paik maailmas, kus iga tänavanurga peal lehmad jõlguvad ja joogid nende sõnnikust endale maju ehitavad. Kõige õigem koht zeni saavutamiseks. Helmed ka muidugi ja täpp otsaette.
Rong. Rong on ka väga hea sümbol, natukese raskem küll kui India aga siiski. Rong sümboliseerib peenist, vist. Rong ja tunnel sümboliseerivad ... eee, ei oot las ma mõtlen, äkki hoopis rong sümboliseerib ikka midagi muud. Kurat võtaks, ei saa siis filmi lõpus ilusti ära öelda, mida täpselt nad mingi asjaga mõtlesid. P..sse küll, mõtle siin nüüd ise.
Aga see ei ole veel kõik, filmi alguses jookseb vanake Murray rongi poole, noorem mees Brody sibab temast mööda ja jõuab astmele hüpata, vaatab veel korra taadi poole ja läheb siis oma kohta elus, ptüi kupeed rongis otsima.
Ja ka see ei ole veel kõik, filmi lõpus jooksevad mehed uuesti rongi peale ja pagas kukub kõik maha ja jääb perroonile lebama.
Rohkem ei viitsi, natukese heast ka. See kuidas, erinevates kombinatsioonides, kaks venda kolmandat taga rääkisid oli päris lahe vaadata, Brody, Owen ja Schwartzman tegid vähemalt head tööd.
Vaadata omal riskil.

see the pattern?

2 comments:

Anonüümne ütles ...

Selle filmiga on nii, et kas meeldis või ei meeldinud üldse. Ma vahepealset arvamust pole nagu kohanudki. Endale meeldis.

Kalver ütles ...

Ma lugesin kuskilt sellist arvamusavaldust, et Wes Andersoni fännidele sobiv vaatamine. Teistele siis ilmselt mitte :)