06 august 2008

Nahkhiirtest

Enne The Dark Night(2008) nägemist sai mäluvärskenduseks ka vana Batman(1989) üle vaadatud, sest olgem ausad, kogu see positiivne meedimüra kutsus minus esile vastupidise efekti, lootsin võrdluses vana filmi taevani kiita ja uue maa sisse tampida. Minu meeldivaks üllatuseks ja tegijate kiituseks tuleb aga öelda, et uuel ja vanal on ühised vaid tegelased, mis sellise üks-ühele võrdluse välistab, nii et keskendume siis ikka rohkem Pimeduse Rüütlile.
Esmajoones on Batman (ja kõik need teised muidugi ka) ju ikkagi muinasjutukangelane, ehk siis atmosfääri kategoorias saab minu hääle vanem, Burton räägib meile korraliku gooti muinasloo millele Nolan paneb vastu, ... eee täiesti tavalise metropoli. Olen lugenud küll ka sellist arvamusavaldust, kus kiidetakse PR realistlikuse eest, aga kahjuks tolgendas üks nahkiirekostüümis täismees pidevalt sel hetkel kaadris kui Nolan reaalset suurlinna elu filmis.
Rõhuasetus oli ka selles osas natukese erinev, et vanas olid Batmanil kõik lahedad vidinad lihtsalt olemas, nende saamislugu ei vaevutud publikule seletama ja ei olnud ka vaja, uues oli high tech mänguasju aga paari bondifilmi jagu.
Näitlejatest peaks vist ka veidi rääkima. Asjaolusid arvestades, siis ilmselt omistatakse parima kõrvalosalise Oscar tõesti Ledgerile. See oli küll hoopis teistsugune Jokker kui Jack, aga usutavalt hullumeelseks mängitud Jokker. Lihtsalt norimise mõttes, siis võibolla oleks veelgi paremini saanud, kurjategijate ümarlaual nähtud Jokker oli väga kaalutletud hullumeelne, jättis mitmekihilisema mulje kui edaspidises. Hea töö aga igaljuhul.
Mis mind vähe morjendab on aga see, et Harvey Dent/Two Face on täiesti ilma tähelepanuta jäetud, ei ole ta mitte küll nii silmapaistev tegelane kui Jokker aga tasemel etteaste teeb temagi. Aaron Eckhardil on üldse kombeks väga häid ja korralike rolle teha (In the Company of Men(1997), Thank You for Smoking(2005)), päris A-listi staar ta mingil põhjusel veel ei ole. Two Face grimm oli aga täiesti koomiline, Arnold nägi ka parem välja pärast seda kui T-1000 teda tuuseldanud oli.
Spoiler!Üks loogiline vasturääkivus ka, mina ei usu, et kahe laeva peale ei leidunud ühtegi sellist inimest, kes ei oleks olnud enda ja teiste elude päästmiseks valmis nupule vajutama. Inimesed ei ole kõik nii ilusad ja head.
Kokkuvõtteks. Maailma parim film? Kindlasti mitte. Korralik meelelahutus? F.ck Yeah! Täiesti viisakad madinastseenid, isegi üks selline mis suu lahti võttis. Ja päris lõppu oli jäetud ka paar tsiteeritavat tekstijuppi.

The kind of hero we deserve...
note to myself - Jokkeri välimus läheb naistele peale, vähemalt kui arvestada seda hulka tütarlapsi, kes kinos viibisid.
suvaline suurlinn
mida sellise välimusega küll sooviti saavutada?

0 comments: