30 oktoober 2008

Surmasõit

Paul W.S. Anderson on kusik. Õnnestus nimelt mõnepäevase vahega ära vaadata nii uusversioon Death Race(2008) kui ka originaal Death Race 2000(1975).
Uus on täpselt selline film mille vaatad ära kehitad õlgu ja kaks päeva hiljem on ta unustatud. Selline film, millest ei viitsi postituski teha. Aga originaal seevastu on täielik kompu. Esiteks on vägivald palju mõjuvam ja korduvalt, vanadekodu stseeni puhul veel eriti, kerkis esile küsimus kuidas ometi selline film üldse kinodesse lubati? Sülelapse alla ajamise eest 70 punkti. Selline asi sai tsensuurist läbi? Müstika.
Kõige suurem erinevus on aga taustsüsteemis. Küll napid, aga kõik need vihjed uuele ühiskonnakorrale, svastikaga lehvitav pealtvataja tribüünil, presidendi kõne sellest, kuidas kogu rahvus peab viletsust kannatama, et kõrgem klass saaks teha mida iganes nad teevad, kõik halvad asjad aetakse välisvaenlase kaela. Sellele pannakse vastu kurjad mehed vanglast. Milline innovaatiline lähenemine. Tõehetkest on üks ainuke samm avaliku hukkamise televisoonis ülekandmisele. Kuidas peaks ma suutma samastuda või kaasa tunda mingil suvalisele retsidivistile? Surmanuhtluse täideviimise meetod ei ole oluline, kas süst või tool või autorool. Minul sellest mingeid moraalseid dilemmasid ei tulene.
See et mehed ja naised rahvuslikust uhkusest sellisest võidusõidust osa võtavad on aga palju huvitavam teemaarendus. Palju rohkem kaasa/järele mõtlema panev teemaarendus. Ja kui lihtne meelelahutus, mida DR2k eelkõige siiski on, midagi sellist suudab, siis au ja kiitus tegijatele.
Vütsiks veel nii must huumor, et selle peale on isegi veidi piinlik naerda ja palju paljast ihu. Midagi sellist mida härra Anderson ei pidanud piisavalt oluliseks, et oma töösse lisada. Paul Bartel sõidab oma vapra viisikuga uuest filmist silmagi pilgutamata üle ja arvestades kui palju rohkem vahendeid noorel Paulil kasutada oli, siis on kusik veel leebelt öeldud. Kas tõesti arvati, et autorusud ja inimeste lendavad jäsemed on need asjad, mis teevad filmist kultusteose. Täis jobud.

0 comments: