19 oktoober 2009

Lapsukesed

Bradburyl on üks vahva jutuke, "Zero Hour" eesti keeli "Nulltund", kuidas tulnukad või iidsed laste abiga maailma vallutamise ette võtavad. Sest lapsed on ju nii väikesed ja nummid ja mängivad oma toredaid mänge ja parem ongi kui nad kogu aeg jalus ei tolkne ja suuri inimesi ei sega. Jutt sissetungi algusega lõppeb.
Children(2008) sealt alles alustab. Neli väikest rüblikut, üks mässumeelne teismeline ja neli täiskasvanut on jõuludeks linnakärast eemale eraldatud maamajja sõitnud. Täiskasvanud kavatsevad ilmselt piiramatutes kogustes veini luristada, aga lapsed kurinahad rikuvad selle kena plaani ära. Esmalt juhtub lihtsalt paar õnnetust, aga edasi läheb juba varjamatuks sõjategevuseks. Lapsevanemad näitavad aga üles piiritut võimet isiklike järeltulijate puuduste koha pealt silmi kinni pigistada ning kogu vastutus jääb teismelise tüdruklapse kleenukestele õlgadele.Tuleb tunnistada, et kohati küllaltki kõhedustekitav ja ebamugav vaatamine. Väike numminaator ähvardavalt pliiatsit viibutamas ei ole mitte asi, mida abitult maas lamades näha sooviks. Mis aga minu jaoks elamuse ära rikkus, oli tulnukate ja iidsete puudumine. Mõttetust, eesmärgitust vägivallast ma oleks ka aru saanud ja sellegagi leppinud. Filmis pakutud põhjendus lastele ebatavalise käitumise motiividest jäi aga ikka väga niruks. Miskitsorti viirus, seagripp näituseks, mis muudab kõik alla mingit vanusepiiri jäävad lapsukesed mõrvarlikeks maniakkideks. Stsenarist võiks ikka ära otsustada, kas üldse mingit põhjendust või siis midagi, mis natukesegi reaalne oleks. Ning jah, ma olen sügavalt veendunud, et tulnukatest nukujuhid on reaalsemad kui suunatud mõrvahimu vallandav viirus.Otsus: jäi ikka lahjaks natukese.

13 comments:

MNC ütles ...

njah...igav perrse keeratud vilm ja ma ei saa aru mille kuradi perast selle ümber keegi pidevalt lamenti lööb, et "oh, kui hirrrrmus jne."
Ise olen ka selle poolt , et kas mitte mingeid vihjeid või üksikasjalik seletus!

Kui ka poole vilmini (vist) jäi mulje, et tegemist ongi mingi vägivallale suunava tähtedeseisu või hõõruvate tossudega siis edasised ja iga natukese aja tagant peale sunnitud sosinad, raadiohäired ja lõpuks veel metsaalusetäis üsna surnud(Või mitte?) illikukukesi muutusid juba ahistavalt tyytuks, rikkusid üldmulje vilmist.
Is eei kirjutanud sellest seepäst, et ma unustasin selle vaatamise peaaegu kohe peale vilmi lõppu...hmm...milline iseloomustav võõrsõna sellekohta nüüd käikski kõige paremini..hmm... Le mõttetieux näiteks?

Kalver ütles ...

krt, peab vist hakkama vähe pikemalt kirjutama. Kommentaar on praktiliselt sama pikk, kui minu jutustus.

sobinud oleks ehk ka võõrkeelne soovitus: Shankland, huis toe gaan, is kinders wat wag.

Metsavana ütles ...

Siin filmis oli ikka rohkem kõhedat ja ebamugavat kui pooltest hõffi filmides seetõttu jäin ise rahule. Mitte ,et nüüd super hea film oleks olnud aga 8 punkti ehk viisaka vedas kuidagi ära küll. Üle vaadata ei viitsiks.

See viiruse epideemia (või mõne muu üle ekspluateeritud lolli põhjuse) puudumine kah ei seganud üldse.

Kalver ütles ...

"Vaesel ajal on ka perse laululind"

Metsavana ütles ...

Ei tea, minuarust võib küll HÕFFi programmi soovitada.

MNC ütles ...

tuu MEtsavana.

Kus see kõhedus oli, sümbolistlikus kollases telgis ve?
KRt, kõhe vilm on näiteks....eee...khm...eee...jätame selle hetkel, sest- persse, ma ei saa siin järjekordset pikka kommentaari kirjutada sest sellega ma tuletan bloogaomanikule meelde, et ta ei oska normaalpikkuses poste kirjutada ja ta tunneb ennast perast seda halvasti ja alaväärtuslikuna- blondiinide värk....Põmm !


Eden Lake, Eden Lake, Eden Lake!!!!!!
Seal oli vähemalt ja tervelt KAKS väga(!) häirivat(minuperast võta seda kui kõhedat) kohta!!

Metsavana ütles ...

Ei tea, äkki ma olen lihtsalt liiga pelglik ja te karastunumad horrorivaatajad.

Muidu Eden Lake oli häiriv jah, nõus igati.

Kalver ütles ...

ei no muidugi, laskume kohe isiklike solvangute tasemele. järgmisena võtad mu alalõua ette vää?
tegelikult aga, ega pikkus ei olegi see kõige olulisem (tehke nüüd keegi üks vahva kahemõttelised nali ka veel). mainisin ära mis ma oluliseks pidasin ja kõik, egas ma koolikirjandit ei kirjuta, et peab sissejuhatus ja teemaarendus ja kokkuvõte olema.
ja kellegile mingi filmi soovitamine nõuab üldse parasjagu julgust, põhimõtteliselt sina ju vastutad selle eest, et sõber oma elust poolteist tundi ära ei raiska.

Metsavana ütles ...

Ma loodan ,et see viimane rida polnud vihje mulle ehee :)

Kalmsten ütles ...

Ära plaksi mööda!
Veebikolumnist Kalver ütles...krt, peab vist hakkama vähe pikemalt kirjutama./-/

Niisiis ei ole mina minegid isiklike solvanguid pildunud vaid üritasin hoopis ära hoida seda, et sa VEEL pikemaid postasi kirjutama hakkad, aga sina muidugi kohe küüned välja ja hakkame, aga sisisema...
See on siis tänu minu piiritu liberaalsuse eest!

PS. Mis su alalõual viga on?

PPS. Teab keegi mõnda vahvat kahemõttelist nalja Kalveri ja pikkuse kohta?

Kalver ütles ...

ai mis elegantne manööver, pagan, tulin frontaalrünnakuga peale, aga vastase põhijõud haarasid mind tiibadelt. olen ikka blond küll.

ja Metsavanale: ei muidugi mitte, ma nii üldises plaanis, juhtisin su tähelepanu võimalusele, et kui üks saalitäis rahvast on just halba filmi vaadanud ja seda kellegi soovitusel, siis nad ilmselt tahavad pärastpoole selle kellegiga tõsiselt juttu ajada.

Metsavana ütles ...

Festivalidel on halbu filme olnud küll aga ei mäleta nagu massilist peksmist peale seda ? Mis sa seletad.

Või on sinu filmiüritustel käigud lõppenud üksmeelselt ürituse direktori, kriitikute ja rezisööride-stsenaristide nüpeldamisega ja häbistamisega?

Kalver ütles ...

kas siis teistmoodi saab ka festivalil käia?
kino ees on jalapakud valmis ja vitsad soolvees leos.