21 oktoober 2009

Laibamüüja

Oli kunagi aeg, kui meditsiinitöötajad ja hauaröövlid töötasid meie kõigi parema tuleviku nimel käsikäes. Värsked laibad oli kõrges hinnas ja rupskitest ei jäetud isegi nii paljut järele, et niru kass omal kõhu täis oleks saanud.
I Sell the Dead(2008) räägibki sellest toredast ajastust kahe laibakoguja silme läbi.
Võtab üks vana ja kogenud seltsimees noore poisi endale õpilaseks ja pühendab aastate jooksul teise kõigisse ameti peensustesse. Töö nagu töö ikka, kergemad ja raskemad otsad, jobust ülemus, konkureerivad grupeeringud, palk on ka siuke niruvõitu. Ühel ööl kaevavad vennikesed maa seest aga tõelise kullapoti välja. Ristteele maetud neiu, küüslaugust vanik ümber kaela ja puust teivas rinnus.Film kus Ron Perlman mängib ei saa ju kindlasti lootusetult halb olla ja õnneks ei olnud ka. Mitte ei oleks suutnud järjekordset junni vaadata. Ja kuigi midagi väga hiilgavat ei pakuta, siis ühtegi tõsist äralangemist ka ei toimunud, nii et ma ütleks, et ühtlaselt hea film. Perlman on tegelikult kõrvalosas, millest on küll natukese kahju, aga kobeda näitlejatööga sai ta maha igaljuhul. Peaosas oli hoopis üks neist kääbikutest, Dominic Monaghan ja ega ei ole temagi toimetamiste kohta halba sõna öelda. Äärmiselt tervistav nähtus näha filmi, kus näitlejad on tasemel, mille kohta saab kasutada sõnapaari kobe näitlejatöö.
Ahjaa, väga tõsiselt tegijad teemasse ei suhtunud, nii et pigem on rõhk mitte tülgastust tekitavatel tükkideks lagunevatel laipadel, vaid oma rasket tööd tegevate meeste pisimurede ja rõõmude näitamisel. Südantsoojendav stseen, milles mehed elegantse liigutusega laibale juba enne maha matmist küüned taha said, või südantlõhestav olukord, kus pärast tõsist töö-ööd konkurent nende tööviljale käppa peale üritab panna.
Otsus: Suhteliselt piiripealne olukord. Hea film küll, aga kas nüüd lausa nii hea, et seda hõffile soovitada julgeks? Pigem vist jah. Kasvõi öösel hilja, ekraanitäiteks. Ma vaataks küll ise vabalt uuesti.
selle House of Murphy teemaga oleks võinud natuke rohkem süviti minna, aga ilusad joonistuse olid vähemalt

1 comments:

Metsavana ütles ...

Mulle ka meeldis aga öösel hilja võiks käia pigem midagi verisemat ja võikamat, see ajaks une peale veel.