20 jaanuar 2009

Uue elu saabumine

Lugesin just artiklit, kus Contra süüdistas eestlasi huumorimeele puudumises. No ma ei tea nüüd. Eks inimesi ole muidugi igasuguseid, aga üldiselt ma leian, et rahvust kes on suutnud jumalast tõsise näoga valmis nokitseda filmi Valgus Koordis(1951) on naljasoone puudumises küll alusetu süüdistada.
Sest see on ju kõrgem pilotaaž, teha nalja niimoodi, et näos ükski naerukurd ei liigataks. Tegelikult on muidugi tegemist padupropagandaga Nõukoguse võimu ülistamiseks, mis paneb soodes viljapõllud haljendama ja veab elektrijuhtmed ja veevärgi ka kõige viimase metsataluni ja teeb pimedad nägijaks ja ehitab väsinud töölistele kultuurimaju ja kinosid ja koole ja lasteaedu.

Ehk siis selles valguses, et millist paska inimestele filmikunsti pähe näidati, oleks võibolla tõesti kõige õigem suures kaares selle filmi peale sülitada ja suurest masendusest kõrvad pea alla panna, sest me oleme ju niiiiiiii palju kannatanud, sakslased käisid ja vägistasid meie naisi ja tapsid meie mehi, siis trampisid rootslased üle meie esiisade maa, siis jälle sakslased, siis venelased jne. jne.

Aga kui sa ikka saad ja oskad ja suudad saksa üle niimoodi nalja teha, et see millestki halligi aru ei saa, siis vot see on see mis aitab rasked ajad üle elada, mitte see kui käia ringi rusikas käsi taskusse surutud ja pea muremõtteid täis. Eks muidugi oli tölle, kes võtsid VK puhta kulla pähe, aga ma tahaks ikkagi loota, et enamik neid kes selle filmi tegemise juures ametis olid võtsid õhtul pärast võttepäeva lõppu pitsi viina ja pugistasid nearda, et näe sai ikka vint täiega üle keeratud, aga ega partei poolt määratud konsultant sellest nagunii aru ei saa.

Uskumatu film igatahes ja mul on küll pisuke plaan vanaema käest uurida, et kas tema on seda filmi näinud ja mis ta sellest arvab.
Selline keeleline küsimus kerkis ka filmi vaadates esile, et kas sõna kamarajura on ka äkki siit filmist eesti keelde tulnud.

esmalt näidati kuidas üksinda rabades kuskile ei jõua, siis tehti selgeks, et lihtsal inimesel ei ole ka teise, veidi jõukamal järjel, inimese käest abi loota, siis näidati milline hirmus jõud on masinatel ja kuidas teaduse abil saab kardula kolm korda suuremaks kasvama meelitada no ja siis oli juba aja küsimus, kunas entusiasmist pakatavad töölised labidad õlale võtavad ja soid kuivendama tõttavad.

PS: veidi huvitavat lugemist veel juurde

3 comments:

Metsavana ütles ...

jaaa traktor see on võimas riist.

Hardi Elutuba ütles ...

Olen sinuga nõus, mis puudutab Valgust Koordis. Ühest küljest on natuke hirmus mõelda, et oleks võinud ise ka ju sattuda sündima tolle aja kinopublikuks, ent distantsilt vaadatuna on huumorit vägagi palju. Eks see huumorimeel on kahtlane asi, igal ühel erinev maitse jne. Mulle tundub, et näiteks heaolu ühiskonnas elavatel rootslastel on huumoriga hoopis halvemad lood, eestlased vajavad iroonilist mõttelaadi juba selleks, et eesti suguses mülkas püsima jääda ja kas pole "Valgus Koordis"-suguse linateose üle naermine piisav tõestus huumorimeele olemasolust? ma leian, et seda saaks lausa näidata huumorimeele indikaatorina inimestele. Kindlasti on inimesi, keda see film tohutut püha viha täis ajaks.

Kalver ütles ...

targad sõnad, mu õpetatud sõber :)
peab isegi tunnistama, et oli selliseid hetki küll, kus oli valida kas hakata kõva häälega naerma või sõimama, aga kuna mul endal sellest "põnevast" ajast ju isklikud mälestused puuduvad, siis sai ikka mõnuga naerdud