01 detsember 2009

Mõttetu mull / Bubble(2005)

Filmiga MULL tõestab Oscari võitnud režissöör Steven Soderbergh, et mõjuva linateose loomiseks pole tarvis hiiglaslikku Hollywoodi eelarvet ja kuulsaid näitlejaid. Pärast staaridest kubisevat filmi OCEAN 12, pöördub Soderbergh taas oma läbimurdefilmi SEKS, VALED JA VIDEOLINT väikesekaliibriliste juurte ja SCIZOPOLISE praktiliselt eelarvevaba teostuse poole. Tulemuseks on žanri piire painutav teos, millest on kujunenud tõeliselt originaalne filmieksperiment.*


Jätsin lausa vahe sisse, et lugeja mingil juhul mind selle sissejuhatuse autoriks ei peaks. Väga kahtlen, kas ma ka kõige parema tahtmise juures oleks üldse võimeline sellist teksti produtseerima.
Pöffikauge inimesena ei oska selle originaalsuse osas kaasa rääkida, mõjuv oli see vaatamine küll. Esimese hooga mõjutas vaatamine mind pikali heitma, edasise mõjutamise käigus tekkis tahtmine film kinni panna ja päris lõpuks olin ma peaaegu nii kaugele mõjutatud, et oleks tahtnud võtta selle eksperimendi ja Soderberghile valest kohast kehasse sisestada.
Depressiivses USA väikelinnas areneb tehasesse uue töötaja ilmumisega välja armukolmnurk, mis ühele kolmikust fataalseks osutub. Tõesti lihtne lugu, milleks pole vaja ei suurt raha ega tuntuid näitlejaid. Lihtsalt heast dialoogist ja pinevast õhustikust piisaks. Ei pakutud kumbagi. Lihtsad tavalised inimesed tegid tavalisi asju, ajasid tavalist juttu. Üks õnnelik politseinik lahendas maailma kõige lihtsamat mõrvalugu.
Milleks sellist filmi vaja on? Noor filmitudeng käsikaameraga oleks veel kuidagi mõistetav, aga Oscari võitnud režissöör Steven Soderbergh? 1,6 miljoni dollari eest? Võileivaraha küll, aga kui see raha nii taskus põles, siis mõne noore filmitudengi oleks vast ikka leidnud. Ehk oleks tudeng mõne toreda survivaliga, kus peaosas inimnahast maskis ringi lippav maniakk, maha saanud. Ilma naljata.

*ärakiri dvd kaanelt

7 comments:

Kalmsten ütles ...

Kas ma kuulen Erandkonna tuttavakõlalist jalapadinat lähenemas....

Kalver ütles ...

eks ta ole tegelikult teada tõde, et ma olen lugejate võitmiseks kõigeks valmis.
sellist asja nagu bad publicity pole olemas.

Trash ütles ...

Mulle meeldis 6/10 Bubble

Kalver ütles ...

mhm, enne kui ise kirjutama hakkasin uurisin natuke ringi, et kas keegi veel on vaadanud.
lootsin salamisi, et ehk on pöffil näidatud ja saan kohe mitmest arvustusest end läbi puurida.

ei ole sellise vaikse melanhoolse indifilmi soont.

Metsavana ütles ...

Et siis praegu oleks sobinud algajale lavastajale survival horror ka, alles oli teine jutt hoopis.

Kalver ütles ...

krt, on ikka mälu. nagu elevandil.

aga kordan veel, kui sel algajal lavastajal on piisavalt uudseid ideid, siis tehku oma film millest iganes.
põssakostüümis näitsik killeri rollis oleks uudne idee. piisav see ei oleks, aga esimeseks sammuks kõlbaks küll.

Kalver ütles ...

kõikidele noortele lavastajatele, kes nüüd mõtlevad filmikunstile selja keerata ja burgereid küpsetama minna. tegelikult ma ju tean, et ega te nii kõikvõimsad ei olegi, kui ma soovin teid olevat.
produtsent lööb lavastajat igast asendist.