12 november 2009

Räpane tosin

Müsteerium on lahendatud ja mitte sekunditki liiga vara. Xipe on viimase paari nädalaga kõik oma sugulased tuttavad surmani ära jõudnud tüüdata, Tarantino erasekretärist rääkimata. Vaene mees on suure mure tõttu kaalustki alla võtnud, hääl on kähe ja käed värisevad. Nii kui linnas vähegi targema näoga meest näeb astub kohe ligi, võtab nööbist kinni ja pärib, et ega pai härra ei oska öelda, mis filmi järgi tema kõrgeausus Quentin I võis Inglorious Basterdsi vändata.
Nüüd saab vaevatud hing ehk rahu. Dirty Dozen(1967) oli see film, mis õnnetul kombel valesse karpi sattus ja nii selle segaduse põhjustas.
Uppuja haarab õlekõrrestki. Uppuja rollis nii väejuhatus, kelle hiilgav plaan Great Panjandrumi seljas Atlandi müürist läbi sõita oli just vett vedama läinud, ja teisalt uppuja rollis ka need kaksteist surmamõistetut, kes väejuhatuse uusimast projektist osa võtma valiti. Projekti eesmärk? Tappa ühes ohvitseride õhtukoolis nii palju fritse, kui vähegi padruneid jagub. Tõenäosus missiooni käigus surma saada? Pigem võiks panustada sellele, et poomisnöör on mäda. Mädad on hoopis aga need mehed ning juba õlekõrrest haaramiseks tuleb neid tagant sudida.
Lee Marvini juhtimisel vormitakse sellest pundist aga küllaltki monoliitne löögirusikas. Igal mehel omad kindlad ülesanded, mida tüdimuseni harjutada tuleb. Väljaõppe jälgimise teeb vaatajale põnevaks aga just Marvini mängitud major. Ühelt poolt hullem badass, kui ta hoolealused kokku, aga samas kõrgematel ülemustel oma meestele liiga teha ei lase. "No tellisin meestele litsid, aga mis siis sellest? Ohvitseride lõbumajja neid ju ei oleks lastud?"
Kui ühes teises kuulsas sõjafilmis (Full Metal Jacket) ongi väljaõppe näitamine parim osa, siis praegusel juhul oli see ainult eelmänguks. Pagana kõvaks eelmänguks, aga ikkagi. Missioon ise oli veel kõvem. Loomulikult hakkab kuri saatus meestele vasakult ja paremalt kaikad kodaraisse loopima, aga samas ei teki kordagi tunnet, et äkki nad saavadki niisama kõik surma ja plaan kukub täiesti läbi. Tasuta kinkekaartide nimel tegutseva massi sihikindluse ja jõhkrusega murtakse edasi. Põnev oli niisamagi, hinge kinni hoidsin juba enne, aga just see halastamatus keeras filmile viimase vindi peale.

midagi ka küpsema ilu austajaile
vana hea püha õhtusöömaaja motiiv
öise langevarjuhüpe kohta läks meestel isegi hästi
sütti, sütti lõke

3 comments:

J ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
J ütles ...

No ole sa tänatud tõesti.
Ma veel viimased ööd ka ainult vähkresin voodis ja sõbakestki und silmale ei saanud.

Ma ikka panustasin, et Tarantino väntas selle mõne pornofilmi põhjal, kus kari naisi püüab vaesed natsiohvitserid kinosaali kokku, et nad seal surnuks seksida või õpetada neile armastuse jõudu ja juhtida nad nii õigele ja üllale teele.

Aga et päris sõjafilmi põhjal. põleks oodanudki.

Kalver ütles ...

ei ole tänu väärt, tudu nüüd terviseks.

aga nende khm khm täiskasvanute filmide koha pealt, ära siis oma heategijat dr. Blondi kõrvale jäta kui vaatamiseks läheb.