17 november 2009

Surmavaikus / Il Grande Silenzio(1968)

Ning ega siis pühaduseteotaja ainult näitlejatega ei piirdunud. "Ega sel Leonel jah midagi väga häda tõesti ei ole, aga no tõeliselt rafineeritud maitsele mul on midagi hoopis paremat välja pakkuda. Ega ma igaühele seda ei näitagi, aga sul on kohe sellised silmad, et ma ei suuda midagi nii hiilgavat enam vaka all hoida."* No ja Metsavana on ju kohe nii usaldav ja eks see Xipe oskab seda mesijuttu ju ajada kah, ei olnud ka kedagi, kes oleks kõrvalt käratanud, et mis Corbucci, mis Il Grande Silenzio(1968), Leone dollaritriloogiat hakkame vaatama.
No ja Metsavana vana vembumees mõtles, et miks tema üksi pidi kannatama ja kiitis mulle ka, et Great Silence ja Great Silence. Praktiliselt sama film mis Django, ainult lume sees müttavad. Lasi siis tule ära ja irvitas rahulolevalt, et piinle nüüd.
Hea küll, võibolla see viimane osa oli nüüd vähekese liialdatud. Nii see, et Metsavana kannatas ja mina piinlesin ja et see oli sama hea film kui Django. Müttasid küll lume sees, pahad pearahakütid ja head pearahakütid ja juhmid külaelanikud ja kuri liigkasuvõtja ja klounist šerif. Aga päris nii vahvasti ei mütanud kui Djangos.Mõned tähelepanekud siiski. Filmi peategelane on tumm pearahakütt, kes tapab raha eest enesekaitseks teisi pearahakütte. Kui teine mees esimesena relva tõmbab, siis võib ta maha lasta, seadus on sinu poolel. Lihtsalt kiire pead olema. Üks halb pearahakütt ampsab aga selle plaani läbi ja ei kavatse nimetule tummale seda meelehead valmistada, et ennast maha tappa laseks. Täiesti loogiline, rohkem küsimusi ei ole, vaatame nüüd filmi. Selgus aga et kuskil on keegi, kes kogu vaatamise aja kärsitult niheles, kannatas vaevalt lõputiitriteni ära, hüppas siis püsti ja kirjutas sellise blogipostituse, et hoia ja keela. Ning keegi leidis, et see on hea ja kirjutas selle põhjal wikisse artikli, mida ma lugesin ja mis mulle ei meeldinud. Meie püssikangelane oli tegelikult Jeesus, Martin Luther King ja Che Guevara, kõik ühes isikus. Mida veel.
Ja tegelaskuju oli tumm sellepärast, et prantslane ei viitsinud hakata itaalia keelt purssima. Kõik, kogu müsteerium. Ei olnud mingit hiilgavat masterplani seal taga.
Jätkaks ka eelmine kord alustatud filmimaailma paremaks paigaks muutvate reeglite välja pakkumist. Võiks olla selline komisjon, kes saaks inimesi filmimaailmast bännida. Kas vähe on inimesed nuttes kinosaalis välja tormanud, kui lemmiknäitleja kehvasti kirjutatud stsenaariumi tõttu täieliku jobuna paistab. Stsenarist kaheks aastaks katusekambrikesse luku taha, koos piiramatu varu küünalde ja hanesulgedega. Hüpper-supper plahvatus jättis mulje, et õhku lendasid mudelautod mõõtkavas 1:16 ja legoklotsidest torn, eriefektide poiss aastaks ajaks plastiliinist kujukestega stop motionit harjutama. See idioot kes ütles, et teeks GSile õnneliku lõpu, eluks ajaks üksikule saarele. Kui loll peab olema, et millegi sellise peale üldse tulla. Kogu filmi mõte oleks ju sinna ära kadunud, õnneks oli kellelgi piisavalt tervet mõistust ja lavastaja tahe jäi peale.Et siis siis päris hea vestern tegelikult. Lõpp oli ikka lahe. Ja Klaus Kinski oli ka lahe. Tegelikult siis peaaegu nii hea vestern, nagu üks lihtsurelik (loe: Corbucci) suudab vändata. Mõni lihtsurelik (loe: Leone) suutis lihtsalt veel paremini.

*ärakiri diktofonilt. absoluutselt täpne. ausõna.

0 comments: