02 detsember 2021

Asugem teele / Hit the Road / Jadde Khaki (2021)

Filmi alguses peab olema konks. Midagi, mis paneb sind edasi vaatama, köidab su tähelepanu. Panah Panahi debüütfilmis on selleks millekski klaverihelid. Isa jala ümber on kips, sellele joonistatud klaveriklahvid ja väike poiss mängib neil klahvidel viisi, mis mulle andsid kohe kindluse, et see saab väärt vaatamine olema.

Vaataja liitub tegevusega puhkepeatuse ajal. Auto seisab tee ääres, vanem poeg on autost väljas, lisaks isale ja nooremale pojale on autos veel ema ja koer. See seltskond on kuskile teel, aga enne kui nad edasi saavad sõita on vaja mobiilist sim-kaart välja võtta ja telefon ise kivi alla ära peita.


See on esimene neist paljudest vihjetest, et midagi on paigast ära. Sarnaselt „Põgenemisega“ on „Asugem teele“ film, mis tegeleb kodust lahkumisega, aga siin on rõhuasetus pigem jääjatel. Teekond sellesse geograafilisse punkti, kuhu neil on vaja jõuda ja teisalt ka teekond leppimiseni. Mineku faktiga rahu tegemiseni. Seda me tegelikult ei saagi lõpuni teada, miks oli vaja minna. Keskendutakse sellele kuidas erinevad pereliikmed eesootava kaotusega toime tulevad.


Üks filmi paljudest kaunitest stseenidest leaib aset põlluserval, kus vanemad on autos ja vaatavad kuidas vennad koos koeraga eemal mängivad. Filmi visuaalne ilu ja avarus on püsivalt nihkes selle kuklas kipitava tundega, et midagi siin ei klapi. Et meile ei räägita kõike, et midagi jääb varjatuks.


Loodusega suhestumine on filmis üldse tähtsal kohal. Sellesamal põllustseenile lisaks peetakse näiteks üks tõsine vestlus jõe ääres, taustal kõrgumas mäed. Üks imeilus stseen on emaga, kes seisab puu all ja selle õrnas tuules liikuvad lehed paitavad justkui lohutades ta põski. Justkui omavahelisele hüvastijätmisele lisaks jäetakse hüvasti ka kodumaa endaga.


Paras doos huumorit ei luba sellel teekonnal ei teeliste ega vaataja jaoks aga lohutuks muutuda. Elu läheb edasi. Ka siis kui autos rõõmsalt kaasalaulmise ajal kaotusvalu hoopiski nutma ajab.


*tekst ilmus "Tartu Postimehes" 15.11.2021

0 comments: