06 aprill 2008

Õnnetus ei hüüa tulles

Täiesti pahaaimamatult, pigem võiks isegi öelda, et mõningate lootustega sai hiljuti Gwoemul (2006) ära vaadatud. Ma ausalt ei mäletagi kuna ma viimast korda tõsiselt kaalusin filmi pooleli jätmist kavatsuseta seda kunagi lõpuni vaadata.
Koletis oli muidugi vahva, ei vilksatanud ta ekraani peal, meisterdati ikka lõpuni valmis ja näidati iga külje pealt, aga vähe näidati, sest mingil seletamatul põhjusel said suurema osa eetriajast endale Lõuna-Korea perekond Hoover (kohmakas viide superheale Little Miss Sunshinile(2006)). Hea küll, draama sellest kuidas õnnetus perekonda ühendab, isegi kui õnnetuseks on muteerunud salamander, võiks suht huvitav vaatamine olla, aga selleks tehti Gwoemulis liialt palju lollakaid nalju. Mitte et mul midagi üle võlli keeratud naljade vastu oleks, aga selmet et ühele naljale kohe teine otsa teha oli korealastel vaja kodupublikule näidata kui hirmus asi ikka totalitarism on (st kui halb oleks elada Põhjas ja kui hea on meil Lõunas). Ning selleks hetkeks ei ole filmist veel tundigi kulunud.
Lühidalt siis üldmulje jäi selline et stsenaarium kleebiti kokku Godzillast, mingist suvalisest propagandafilmist ja Lõuna-Korea wannabe-Monty-Pythoni osadest. Mingil määral naljad ja koletis rehabiliteerivad sellele teosele raisatud aega, aga et ma oleks võinud samal ajal näiteks Norman Spinradi "Suurt Lõõska" lugeda siis ei mingit halastust.

Õun on kaadrist väljas

3 comments:

Soprano ütles ...

Hehe ma just kaks päeva tagasi vaatasin. Pole jõudnud veel kirjutada.

Trash ütles ...

"... oli korealastel vaja kodupublikule näidata kui hirmus asi ikka totalitarism on (st kui halb oleks elada Põhjas ja kui hea on meil Lõunas)."

Mul ei tule ette mis momendist sa juttu teed, kuid 90% ulatuses silub korea kinotööstus kahe riigi ühinemise teed ja 10% tehakse mustahuumori südamlikku tobe nalja sel teema või kujutatakse action filmides halbu põhja agente. Lõunal on alati jagunud kuhjaga sümpaatiat oma põhjanaabrite vastu ja üldpildis on alatu mingist propagandalükkest rääkida peale Park´i valitsuse lõppu. Valusatest teemadest on ikka objektiivselt juttu tehtud.

Kalver ütles ...

Selle mõttearenduse ajendiks oli stseen võimlast, kus kollastes ürpides mehed lasid ruumi gaasi ja lõpuks toppisid Gang-Du kotti.
Lootuses mitte liiga poliitiliseks ära minna siis loomulikult peaks täie mõistusega inimene nii põhja-korealaste kui ka tiibetlaste ja somaalaste etc. etc. olukorda sümpaatiaga suhtuma.
Aga Gwoemuli stsenaristid lasid Gang-Du kotti toppida, võib olla et see oli kogemata, võibolla nad tahtsid nalja teha aga see detail jäi mind segama.