23 detsember 2010

Rõõmsa jällenägemiseni / Мери Поппинс, до свидания(1983)

Ei ole küll väga hoolega puurinud, aga ilmsesti on hea tahtmise korral täiesti võimalik pühadeperioodil mõne kanali pealt Julie Andrewsi ja Dick van Dyke'i suhkrust ja jahust ja maasikavahust kepsutamist, tuntud ka kui Mary Poppins(1964), vaadelda. Kui selline võimalus peaks avanema, jätke kasutamata. Raskekujulise pühadejoovastuse all kannatades astusin eelmine aasta sellesse lõksu ja kulus pea tund heliseval häälel lõõritamist, enne kui taipasin, et venelased on jällegi kapitalistinärakatele koti pähe tõmmanud.
Vaatamata oma ilmselgetele vajakajäämistele on Мери Поппинс, до свидания üks väärt linateos. Vajakajäämistest siis kõigepealt. Ärge seda teist osa vaadake. Või no äärmisel juhul vaadake seni, kuni tore vanainimene julma ja ninaka nõiatari poolt puuri pistetakse. Edasi läheb väga masendavaks, kaotatud lapsepõlve ja lubamatu armastuse pärast nukrutsemiseks. Vähemalt mina, oma piiratud vene keele oskusega, sain asjadest niimoodi aru. Pealegi palju te kallil jõuluajal ikka peaks tahtma telekat vahtida. Nii et laske see teine osa täitsa olla.
Aga esimene vaadake küll. Või no kui ikka kallil jõuluajal absoluutselt telekat vaadata ei taha, siis kuulake, sest olgu siis solistiks kes iganes, minule nende nimed kahjuks midagi ei ütle, suud liigutab teiste seas aga ka meie oma Lembit Ulfsak, esmaklassilise hipi rollis, laulud on ülimalt head.
Sattusin kunagi R2 peale, kui Vaiko Eplik oma saates vene heliloojate muusikat mängis ja kui see Maksim Dunajevski viisijupp käima läks keerasin raadio kohe tükk maad kõvemaks. Ainuüksi selle laulu pärast tasub seda filmi vaadata ja ainuüksi selle ühe lauluga võetakse Mary Poppinsi olemus hiilgavalt kokku. See tilgake ülbust, mis Juliel puudu jääb on Nataljal olemas ja tänu sellele on Мери Поппинс parem kui Mary Poppins. Täiuslikum. Ideaal.

Ahjaa, selle aasta parim talveplaat tuleb samalt esitajalt, kellelt eelmisel aastal. Tegelikult see ongi see sama plaat. Mumford & Sons - Sigh No More. Kõlbab R2-le, kõlbab mulle ka. Väga hea plaat on. Kui peaks mingil absoluutselt arusaamatul põhjusel juhtuma, et Dunajevski teile ei meeldi, kuulake siis sedagi. Wham! on niigi rikas.

0 comments: