17 detsember 2010

Mustkunstikunnid / Magicians(2007)

Kui mingi idee on kuum, siis tuleb seda lüpsta. Lihtne ja loogiline. iPad on kuum, järelikult tuleb ka teistel tootjatel oma analoogidega välja tulla. Aga rabelema hakatati alles siis, kui oli näha, et vidinale turgu on.
Filmimaailmas paistab konkurents aga lausa nii karm olevat, et juba siis kui õhus on alles võimalus, et ühe stuudio mingi film kassadest raha kokku roobitsema asub, tuleb oma versioon samal teemal hakkama panna. Aasta 1997 - Volcano vs. Dante's Peak, aasta 1998 - Armageddon vs Deep Impact, ... aasta 2006 - Illusionist vs Prestige*.Konservatiivsele Inglismaale uued ideed loomulikult nii kiiresti ei levi, nii et nende analoog jõudis kinodesse aastake hiljem. Põhiliselt siis Inglismaa enda kinodesse, ehk ka Walesi, Šotimaa ja Iirimaa kinodesse, no ja võibolla ka India ja Austraalia kinodesse**.
Minu enda koduses kinonurgas tuli film ettekandele laiskusest. Mitte minu, vaid läbi ajaloo põhjalikult dokumenteeritud laiskusest teha ühe hooaja jooksul rohkem kui kuus osa seriaali. Ameeriklased vuhivad ühe hooaja jooksul paar- kolmkümmend osa valmis, inglased teevad kuus ja viskavad siis jalad seinale***. Vaatajal, kel on aga just mõnus hakanud ei jäägi muud üle, kui kilavil silmi ringi vaadata, kust saaks ühe paugu veel, enne kui järgmine hooaeg algab****.
Filmist endast siis kah natuke. Ei olnud eriti naljakas. Põhihäda siis ilmselt jällegi selles, et formaat oli ees ja sellest väga kuskile kõrvale kalduda ei saanud/juletud. Kohati viskas õrna Peep Showd sisse, aga üldiselt lasti vabakäigul. Vanad sõbrad läksid filmi alguses tülli, neist said konkurendid, aga lõpuks lepiti ikkagi ära. Giljotiin oli filmi alguses kesksel kohal, järelikult pidi giljotiin ka filmi lõpuks kesksel kohal olema. Ülbe konkurent sai ka lõpuks oma karistuse ja armuliingi lohistati õnneliku lõpuni.Parem ikka kui mitte midagi, aga õnneks läks uus hooaeg juba käima ja rohkem selliseid poolfabrikaate enam lähemas tulevikus tarbima ei pea.

kunn nr. 1
ja kunn nr. 2

* sinna vahel lugematud koomiksifilmid, õudusmängudel põhinevad teosed, lasteraamatute adaptsioonid, Alexander & Troy, Aeon Flux & Ultraviolet ...
** loogika vedas mind alt, faktide kontrollimise käigus selgus, et film on linastunud Inglismaa, Malta ja Venemaa kinodes. Mõnel pool, näiteks Austraalias, on toimunud ametlik DVD esitlus.
*** on tõesti mõni harv erand, eriti usinad inglase koomikud saavad läbi häda ka jõuluosaga maha. No ja siis on ka Robert Lindsay.
****kui algab, reeglina on inglise koomikud ju nii laisad, et üle kahe hooaja seriaalid ei kesta. No ja siis on ka Robert Lindsay.

0 comments: