21 mai 2009

Star Trek

Star Trek(2009) oleks minust napilt mööda läinud. Väike huvi küll oli, aga ka kartus hinges, et tehti lihtsalt üks rahakogumise film. Maailm on ju trekkisi täis. Ma ise päris täpselt ei oskagi öelda, palju ma neid eelmisi täispikki teoseid näinud olen, mõnda ikka. Originaalset sarja näitas aga ETV mõned aastad tagasi, siis sai teist jõudumööda jälgitud. Mulle tuleb esimese hooga hoopis Babylon 5 meelde ja alles siis Star Trek, lihtsalt selles järjekorras olen mina neid seriaale näinud. No ja muidugi ka Galaxy Quest(1999).

Kui nüüd aga sellest filmist rääkida, siis kui välja arvata camp väärtus, oli tegemist absoluutselt suurepärase kosmoseaktsioonikaga. Ja ega kuuekümnendatel ju sarja tehes ka meelega campi ei tehtud. Tehti nii hästi kui raha jagus, JJ Abramsil on raha jagunud ja ta on seda ka hästi kasutada osanud. Visuaal võtab suurelt ekraanilt lausa pisara silma. Romuluste laeva esimest korda nähes või siis planeedi kadumist musta auku jälgides mõne näitena.

see ei ole nüüd see, see on lihtsalt üks kena pilt

Lugu ise on valitud sellisena, et see kuidagi vaatemängu ei takistaks, aga et kõik põhilised asjad oleks olemas, suhteliselt asjatundmatu vaatajana ütleks, et kõik olulised Star Trekiga seotud märksõnad olid filmis sees. Samas oli sees ka selline mõnus väike ajaparadoks, mis lihtsale loole piisavalt teravust andis. Ja loomulikult huumor, kuidagi ootamatult sujuvalt kukkus see välja, ei pidanud midagi punnitama, sobival kohal väike kild aga see ei pidanud tegevust kinni ja mis veelgi olulisem: ajas naerma.
Emotsioonid olid üldse üllatavalt hästi välja mängitud, mastaabid olid muidugi üüratud, aga Spocki kaotusvalu võttis terve saali vaikseks ära ja see kohustuslik armuliin ei tundunud ka üleliigsena. Pealegi oli neiu Uhara ka suhteliselt ablas miisu.
Nii et kui võimsatest kosmoseoopustest rääkida, siis on venelastel veel mida õppida. Star Trek on üks uskumatult võimas vaatamine. Tahaks küll midagi halba ka öelda, aga ei oska, ei oska öelda ühtegi asja, mida muutes oleks parema filmi saaanud, nii et sellest ka siis need ülivõrded.

Spock on muideks kõige lahedam tegelane üldse ja mitte ainult oma armsate kõrvakeste pärast

4 comments:

Metsavana ütles ...

Mis värk selle - meie lugejatele meeldib veel supernatural clip2 now that hurts asjaga on ?

Kalver ütles ...

krt kolm korda lugesin, aru ei saa, hakkan vist vanaks jääma :)

Metsavana ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Metsavana ütles ...

Huvitav miks ma seda näen..on mu brauseril midagi häda ?