13 september 2008

Kahe sõrbra lood

Digiajastu läheneb ja järjest rohkem on kuulda soigumisi teemal, et ZoomTV kanalivalik ei kõlba ikka kuskile ja kanalivahetamine võtab mitu sekundit aega ja elutoalauale tekib veel üks pult juurde. Viimased kaks soigu käivad loomulikult kõigi teiste digipakkujate kohta ka.
Kui taevas veel sinisem ja rohi rohelisem ja mina noorem olin, siis oli valida täpselt kahe kanali vahel, ETV ja Kesktelevisioon, viimane on siis nüüdseks asendunud TV3 ja Kanal2-ga. Ja elan ka ära. Aga mälestus kaheksakümnendatest jääb. Kapten Tenkeš, Edasi Kardemariinid, Kapten Granti Lapsed, Kolm Musketäri, Sherlock Holmes jpt. Võibolla mitte just Led Zeppelini, LSD, ja free love for all tüüpi lapsepõlv, aga kordades parem kui kuskil kaubanduskeskuses jõlkuda.
Mis toobki meid tänase põhiteemani. Kõige õigem Sherlock on Vassili Livanov ja dr. Watson Vitali Solomin. Seetõttu võib Private Life of Sherlock Holmesi(1970) vaatamist väikeseks eneseületamiseks pidada. Tegelaste välimus ja käitumine ei sobi kohe üldse kokku selle kujutluspildiga, mis kahest sõbrast vaimusilmas olemas on. Huvitav kas vastupidine kehtiks ka, et kui enne oleks näinud Billy Wilderi versiooni, siis oleks venelaste sarja peale nina kirtsutanud.
Kui aga sellest ebakõlast üle saada, siis on tegemist täitsa korraliku tööga. Nagu pärast vaatamist selgus siis mõistetaval põhjusel jääb vaatajale mulje kahest eraldi lühifilmist, mis on üheks kokku keevitatud. Esimene rõhub rohkem tolatsemisele, aga seda heas ja meeldejäävas vormis ning teine, pikem osa on rohkem sir Doyle vaimsusest kantud. Mitte küll Sherlocki parimate juhtumite tasemel aga põnev vaatamine ikkagi ja kui veel arvestada milline vint päris lõpus peale keeratakse, siis ei jää filmi alguse lõbususest midagi alles.
Kasutan taaskord võimalust ja juhin härraste Alka-Seltzeri tähelepanu sellele milline üks hea paroodia välja näeb. Mitte et sellest kasu oleks, isegi kui nad eesti keelt valdaksid.

- You've saddled me with this improbable costume, which the public now expects me to wear.
- That is not my doing. Blame it on the illustrator.

Dust, Mrs. Hudson, is an essential part of my filing system. By the thickness of it l can date any document immediately.

- Maybe between doctors and detectives is unusual, but in ballet, is very usual.
- What is?
- Caprice of Mother Nature.

PS: Wilder jättis nii sümpaatse mulje, et kui pärast selle filmi ära vaatamist avastasin, et järjekorras ootab veel üks teos milles temal käpp sees, siis saigi järgmiseks kohe see otsa vaadatud. Aga sellest juba järgmine kord.

0 comments: