17 märts 2010

Roojased roomajad roomavad rongis / Snakes on a Train(2006)

Loobi siga pärlitega palju tahad, tema vaatab ikka jahuroka poole. Pärl lebab rahulikult sõnnikuhunnikus ja inime vaatab, et vahi raiska, kus haiseb. Kivikese olemus sellest harjumatus keskkonnas viibimisest ei ole aga ju muutunud.
Selle filmi pärlid on maduussid. Loomaaias on roomajate maja mu lemmikkoht, aga ainult tänu sellele, et minu ja nende vingerdiste vahel on loodetavasti* kuulikindel klaas. Igas teises keskkonnas mõjuvad nad värinaid tekitavalt**.Mul on sügavalt ükskõik, et iidne maajade needus pannakse tütarlapsele peale asja eest teist taga. Et tütarlapse saatja on karjuvalt ebastabiilse närvikavaga. Et rongis viibib rohkem jäneseid, kui piletiga sõitjaid. Et ameerikamaa pinnale astudes omandab seni vaid hispaania keelt mõiganud paar ka inglise keele oskuse. Et vagunisaatja on kas a) uskumatult külma kõhuga b) elus juba kõike näinud c) pime. Osaliste näitlejavõimest ja dialoogi lõikavusest (põhiliselt lõikas muidugi kõrva) rääkimata.Seda kõike ma ka ootasin ja lootsin ja eelnev ei ole kindlasti mitte etteheitena mõeldud. Maailma on ka halbu filme vaja. Ning selle halva filmi muudavad eriliselt heaks maod. Mitte küll nii palju, kui lubatud oli, aga enamik neist olid päris, mitte kohmaka CGI abil ekraanile manatud. Ning need paar mis olid arvuti abil loodud, muljetavaldavalt suured, ehk siis neil postkasti spämmivate imeriistade müüjatel ongi õigus, size does matter***.

*Kui ei ole, siis tuleb Mati Kaalul kiiresti meetmed tarvitusele võtta. Ei ole sugugi võimatu, et kultuuripealinna Tallinna saabuvad tõsimeelsete kunstinautlejate kõrval ka rahvusvahelised terroristid (a.k.a Greenpeace aktivistid), kes küll Mupo koordineeritud rünnakute turmtule all taanduma lüüakse, aga kelle viimne vastuhakk just loomaaia territooriumil aset leiab.

**Kunagi mõtlesin, et igale filmile saab ainult kasuks tulla kui seal keegi kahekäemõõgaga ringi sahmib. Madudega sama lugu. Warholi Sleep(1963) paneks ärevusest diivani pealt maha kukkuma, kui magaja peal mõni uss ringi roomaks.

***Muuseas, on välja pakkuda täiesti mõistliku hinnaga paar vähekasutatud 10 kilost hantlit väikemehe külge riputamiseks. Ei oska öelda, kas neist kasu on, aga seltskonnas oleks üks põnev jututeema küll juures ja hind on tõesti soodne.

0 comments: