13 august 2009

Jõletu doktorihärra

Kui sul on ikka ligi kakssada osatäitmist erinevates linatöödes ette näidata, siis ei ole imestada, kui vaatajal üht filmi vaadates mälus hoopis teine varemnähtud teos esile kerkib ja keskendumist segama hakkab. Täpselt nii juhtus The Abominable Dr. Phibes(1971) vaatamisel. Kusjuures film, millega teda hoobilt võrdlema hakkasin, oli selle filmi tegemise ajal veel valmimata. Valmis kaks aastat hiljem ja oli oma eelkäijast igati üle. Theater of Blood(1973). Nii et Dr. Phibese näol ei ole meil seekord tegemist mitte lahja järjelooga, vaid pigem sellise pooltoore roaga, mis natukese liiga vara ahjust välja võetud sai.Hea doktor Phibes on ühe kamba šarlatanide peale nii kuri, et hakkab neid ükshaaval järjekorras hiidvanade needustega nuhtlema. Milles siis häda on? Vincent Price askeldab ringi, laseb ühe õnnetukese peale toatäie nahkhiiri lahti, teisele sokutab rotid kokpitti, kolmanda vaesekese imeb verest tühjaks ja samas stiilis lõpuni välja. Kõlab ju küll hästi. Aga miks peaks tema arvates mingil viisil Hippokratese vannet rikkunud soolapuhujaid Egiptuse needustega nuhtlema. Kreeka tuli ja kreeka armastus tulevad mulle esimesena pähe. Praegast jäi mulje, et keegi stsenaristidest juhtus ühel kokteilipeol mõne napsitanud professoriga juttu ajama, too mõtles kirjatsura väheke hirmutada ja kirjeldas elavalt neid hirmsaid needusi ning järgmine hommik pani tindinäpp jooksuga stuudiobosside juurde, et temal on midagi peaaegu valmis.Stuudiobossidele idee isegi meeldis, aga raha nagu väga ei olnud ja lootsid, et kui Vincent kaamera ette seisma panna, siis saab efektide pealt kokku hoida. Aga läksid sellega vähe liiale, nii et tulemus meenutas Ed Woodi, kes Bela Lugosi peale karjub, et too kummist kaheksajala haarmeid raputaks, et elukas rohkem elus paistaks. Ühest küljest küll veidi naljakas, aga rohkem ikka kurb. Mesimumme ju ei näidatud üldse.
Nii et mina ütlen küll, et kui tahate ühte filmi vaadata, vaadake pigem Theater of Bloodi, kui tahate mõlemaid vaadata, vaadake enne dr. Phibes ära.
oli tegelikult ikka häid elemente ka, näituseks seesama abiline

8 comments:

Metsavana ütles ...

Ei olnud midagi natuke niru..kinoelamus oli!

Metsavana ütles ...

Ma vaatan ,et teil pole sellele argumenteeritule ja põhjalikule vastulausele midagi omalpoolt lisada ?

Kalver ütles ...

vastupidi, sellisele lahmimisele me ei reageeri põhimõtteliselt :) juba tehniliselt võttes ei saa kuidagi tegemist olla kinoelamusega, sest seanss toimus ju kodus ja film oli nirum kui Vereteater, järelikult natuke niru.

Metsavana ütles ...

Mulle meeldis mingil müstilisel põhjusel vereteatrist ikkagi rohkem..aga vereteater oli ka hea..ainult jõle doktorihärra oli veel parem ..pealegi Price ei saa olla kunagi niru :)

Kalver ütles ...

ega Price ei olegi niru...need rahaahned stuudiobossid, kes teda hoolimatult ekspluateerisid, need on nirud

J ütles ...

Te siin suured Price'i fännid - võtame ehk järgmisel koosvaatamisel Kärbse-filmi ette.

Kalver ütles ...

ma isegi ei hakka tegema nägu, et ma tean mis filmist see Xipe siin patrab, aga no peaasi et poiss ei nutaks, nii et nõus.

J ütles ...

The Fly aastast 1958, mees läheb teleporteris kärbsega segamini ja muutub kärbesmeheks. Kindlasti tead.