23 märts 2010

Suletud saar / Shutter Island (2010)

Valitsuse agendid Teddy ja Chuck sõidavad praamiga idüllilisele saarele puhkusereisile. Ajavad aga kogemata midagi sassi ja maabuvad saarel, kus hoitakse kampa hullumeelseid. Juhuslikult on seal üks poolearuline just oma kongist putket teinud ja abivalmis agendid pannakse kohe rakkesse. Tänu personali ja paari mõistlikuma hullu kaastööle püütakse põgenik kiiresti kinni, paljastatakse möödaminnes ühe hirmsa natsitohtri salaplaan ja seilatakse filmi lõpus kahekesi päikeseloojangusse.No ja nüüd mõelge välja, palju sellest sisukirjeldusest tõele vastas. Treeninguks või nii. Film ise keerutab veel rohkem. Lausa nii silmnähtavalt, et küllalt kiiresti saab selgeks, et minnakse lõputünga peale välja. Ning tähtsaks muutub see, kas tüng on piisavalt ootamatu ja lahtised otsad piisavalt korralikult kokku seotakse. EI ja JAH.
Tõsi, ma ei arvanud seda tünga ära, aga mingist üllatusest ka juttu ei olnud. Esimene ja kõige ilmsem idee oli projekti MK-ULTRA field test. Ja kuna ma ei pea viisakaks seitsme erineva idee välja käimist lootuses, et üks ikka pihta läheb, siis ma jäin kuni lõpuni selle juurde. Eksisin. Aga täppi panemiseks ei oleks seitset katset kindlasti vaja läinud.
See oli vähemalt tore, kuidas enamik eelnevast tõtt teades uude valgusse asetus ja piisavalt tõepärane tundus. Ühe pisikese erandiga. Kuidas nad kõik hullud täpselt õiget juttu ajama said, nii et keegi midagi liigset välja ei rääkinud?Ning üks asjatu ja minu meelest põhjendamatu detail veel. Milleks need šokimomendid vajalikud olid? Miks pidi natsiohvitser endal põse küljest ära laskma? Miks ta ei oleks lihtsalt vereloigus lamada võinud? Miks pidi ema, kes oma kolm last ära uputas, filmis seisma küünarnukkidena verisena, verest läbiimbunud riietes lapsed jalge ees?
Pagan, napilt oleks unustanud. Ben Kingsley oli ka alakasutatud. Mitte ühtegi mehe väärilist stseeni, kus ta oleks saanud kellegi peale karjuda, higipiisad kiilaspeal pärlendamas. Andestamatu.Nimetatud, mõned nimetamata jäänud väikesed detailikesed veel, üllatus mis väga ei üllatanud ja ongi jälle üks film juures, mille eest Scorsese taas absoluutselt ebaõiglaselt Oscarist ilma peaks jääma.

5 comments:

Metsavana ütles ...

Ma ise panen hindeks täitsa viisakas, eeskujulikust saavutusest jääb jah kahjuks törts puudu.

Kalver ütles ...

oleks Teddy ja Chuck filmi keskel hulludega ühe heategevusliku jalgpallimatši maha pidanud ehk oleks kah parema hinde välja venitanud, aga praegast ei tulnud kuidagi.

Metsavana ütles ...

Jalgpall on minujaoks liiga vägivaldne spordiala. Pigem siis juba simultaan males kõigi hullude vastu või midagi sarnast.

Tegelikult tekkis mul küsimus, et kuidas see hea arst ravib näiteks Napooleoniks või Jeesuseks pidavaid patsiente, mis põnevaid mänge nad siis veel võiksid leiutada.

Kalver ütles ...

Jeesus vee peal kõndimas ja vett veiniks muutmas...
peaks Scorsesele kirjutama, teeb äkki selle väikse muudatuse ära, enne kui DVD välja antakse.

Kalmsten ütles ...

Inimesed lasevad endal põse küljest ära sellepärast, et nad ei saa lõpuni minna - enesealahoiuinstinkt segab vahele. Minu militsionäärist vanaisa töökaaslane lasi endale augu kuklasse näiteks...