03 märts 2011

Kannatuste rada / The Trials of Darryl Hunt(2006)

Deborah Sykes vägistatakse ja tapetakse. Darryl Hunt on mees, kes selle jälgi teo eest kohtu alla antakse ning süüdi mõistetakse. Väga lihtne lugu.
Ainult et mõrvarelva ei ole kusagil, kuriteopaigast ei leita midagi, mis Darryli sinna asetaks ning kõik tunnistajad räägivad suhteliselt ebamäärast juttu.
Ning Darryl on neeger ja Deborah valge naine. Selline väike detail ka veel.
Nagu pealkirjast järeldada võite, siis selle esimese protsessiga lugu siiski ei lõppe. Ning spoilerdan siis ka niipalju, et tegemist on õnneliku lõpuga filmiga. Napid 19 aastat hiljem lastakse mees välja.Ma ei mäletagi, kuna ma viimati mõnd filmi vaadates sedasi vihastanud oleks. Türi küll, kas 12 Angry Men vaatamine ei olegi siis vandekohtunikuks olemise juures kohustuslik? Kas reasonable doubt on mingi filmitööstuse ja Earl Stanly Gardneri vaimusünnitis? Persse raisk, mingi tont ütleb, et ma vist nägin seda meest sel hommikul kuskil kuriteopaiga läheduses ja ongi olemas?
Nii nagu Darryli advokaat ka ütles, ainus võimalus mees vabaks saada, on kuritegu ise ära lahendada, sest võimudel ei olnud absoluutselt mingit huvi seda lahtiseks jätta. Ning kuigi ma ei uskunud sugugi sarnase veendumusega mehe süütusesse, siis täiesti kindlalt ei olnud asitõendeid piisavalt, et mind tema süüs veenda. Aga no kui ikka riiklik süüdistaja elavalt 12-le valget karva vandekohtunikule kirjeldab kuidas üks nõgi Lõuna Valget Roosi vägistas, siis ega need asitõendid olegi väga olulised.
14 aastane narkomaanist prostituut. üks süüdistuse peatunnistajatest.

No ja see loogika, mille alusel DNA testi tulemustest mööda vaadati oli juba lausa kõrgem pilotaaž, ei Darryli ega teise kahe võimaliku kahtlusaluse sperma klappinud Deborah Sykesi tupest leituga, aga seda juhtub ju kogu aeg. See ei välista sugugi võimalust, et Darryl ikkagi Deborah vägistas ja tappis. Orgasm jäi lihtsalt saamata.
Tahaks väga loota, et meie kohtusüsteem on vähemalt selles suhtes õiglasem, et kui kohtunik mõne sellise otsuse langetab on põhjus selles, et keegi talle rasvase ümbriku on pistnud, mitte seetõttu, et libekeelne advokaat tal silmanurgast pisara on välja suutnud meelitada.

Deborah ema. Selle uskumatu filmi üks uskumatumaid stseene. Õige mõrvar on käes, oma teo üles tunnistanud ja spermaproov klapib. Aga see ei ole vabanduskõne.

0 comments: