04 jaanuar 2010

Hullu doktori unenägu / The Imaginarium of Doctor Parnassus(2009)

Mul ei ole oma väite tõestuseks küll ühtegi promopostitust ette näidata, aga uudis Terry Gilliami uuest filmist ajas mind oluliselt rohkem kihevile kui James Cameroni omast. Kaks osa Terminaatorit, Tulnukad ja Sügavik on muidugi arvestatav panus heade filmide varasalve, aga Gilliami osalus Monty Pythonis, Brazilis, Kalamehest Kuningas ja 12 Ahvis on mu arust veelgi kaalukam saavutus.
Vahemärkusena ja avataristide poolt needuse alla panemise vältimiseks tunnistan ausalt, et sobiva juhuse tekkimisel võiks selle Avatari ju 3D-s ära vaadata, puhtalt 3D pärast, aga nagu informeeritud allikas kinnitas, siis vett näkku ei pritsitud, ehk ainult kokat/pepsit kui hullunud fänn su kõrval erutusest püsti kargab, nii et vaevalt et ta AHHAA 4D üle lüüa suudab.
dr. Parnassust vudisin vaatama aga kohe, kui mahti sain. Panin küll ka suured lootused visuaalse poole peale, aga arvestasin ka sellega, et sisulise külje pealt midagi meeldivat pakutakse. Ning silmarõõmu tõesti oli. Nagu kaaskinokülastajate käitumisest selgus, siis veidi vähem universaalselt meeldivat silmarõõmu, kui ehk mõnes teises filmis, päris mitu neist lahkusid enne seanssi lõppu, aga Gilliami vanal seda fantaasialendu ikka on.Üks suhteliselt kirev seltskond rändab mööda Inglismaad ringi ja annab kõigile soovijaile võimaluse tühise raha eest korraks argimurede eest peeglitagusesse maailma pageda. Olukord muutub aga veelgi põnevamaks, kui rändajatega "ühineb" mälu kaotanud libekeel(Ledger/Depp/Law/Farrell) ja doktorihärra ise sõlmib vanatühjaga kihlveo ühe vanema kihlveo kaotuse hüvitamiseks.Kahjuks tuleb tunnistada, et see lugu mida räägiti, jättis suhteliselt külmaks. Lohises ja erilise uudsusega ka silma ei paistnud. Valetamist, silmakirjalikust, ahnust, isekust, ... on maailmas palju. Selle tõestuseks need unelmad mis peeglitagusel maal läbi elati. Eks ta muidugi ole õige küll. Aga on ju maailmas ikka head ka. Terryst jäi aga selle filmi põhjal mulje kui Pandorast, kes küll kõik pahed on oma laekast välja lasknud, aga lootuse jagamise asemel lihtsalt istub ja kurdab kui halvasti kõik on.Nii ei jäänudki mul muud üle, kui nautida unelmate ilu. Õnnetuseks oli neid unelmaid aga liiga vähe, et vahepealset hallust täielikult hajutada. Ilusad olid nad küll, aga puhas matemaatika ütleb, et kui üle poole filmist on hall, siis ei ole eriliselt kõrget üldhinnet loota.
Ehk siis Terry Gilliami enda varasemate tööde võrdluses ei saa mina küll Dr. Parnassuse Imaginaariumit eriliseks õnnestumiseks lugeda.

0 comments: