14 november 2017

Mees pureb peni / Man Bites Dog (1992)


Meil kõigil on see üks sõber, kellega koos asjad juhtuma hakkavad. Lähed üksinda välja, võtad kaks õlut ja satud pensionäride päevakeskuse bingoõhtule. Temaga koos aga pole sugugi välistatud sattumine kinnisele peole, mille peremehelt on paras nõuda: "Tee seda kalatrikki, see on ilgelt lahe."

Umbes sedamoodi tundega on suur osa filmist "Mees pureb peni". Algajad dokumentalistid on kuidagi saanud tuttavaks väga viljaka sarimõrvari Beniga, kelle jaoks oleks käkitegu Midsomeri populatsiooni nulli vähendamine. Aga kuna Beniga koos on põnev, siis lasevad dokumentalistid kaameral vuriseda ja vajadusel aitavad ka nõu ja jõuga. No näiteks äärmiselt inetult rassistlikus stseenis, kus Ben tahab hirmasti teada, kas ühe keskmise neegri vemb on tõepoolest nii suur, nagu kole rahvauskumus väidab, aga ei taha mustale mehele ise kätt külge panna.

Ben tundubki olevat selline uudishimulik ja laia silmaringiga mees.  Suudab pikalt laialt rääkida arhitektuurist, tunneb end kodus kunstinäitusel, armastab rannakarpe ja klassikalist muusikat, lisaks muidugi hobiks vajalikud teadmised (näiteks kui palju raskusi on vajalik laiba uputamiseks).

Selline tore mustavõitu mokumentaal teeb ühel hetkel aga väga rängalt mõjuva kannapöörde. Isegi sellele jõulude aegsele lembestseenile eelnenud lapsetapp oli vastuvõetavam, sest seda Ben ise ju natuke kahetses, öeldes et see oli tal alles teine või kolmas. Vägistamistseenis laseb aga kogu meeskond endast looma välja, küll häält tõstmata, Ben näitab isegi niipalju viisakust üles, et küsib naise mehelt temakese nime, aga seda võikamalt see stseen mõjub. Kurat, keegi ju peaks karjuma sellisel hetkel, natukenegi.

Ehk et ärge uskuge seda žanrimääratlust, millega "Mees pureb peni" ennast vaatama meelitab. Komöödia ei jäta sind mõtisklema teemal, kes siin õieti see moraalne värdjas on? Ben, kes on terve karjääri laipadega palistanud? Võttegrupp, kes filmi nimel ei karda ka ise käsi määrida? Vaataja, kelle arvates vanainimese südamerabandusse ehmatamine oli üksjagu humoorikas stseen?

0 comments: