09 august 2012

Seaduslik vuajerist / Man with a Movie Camera / Человек с Киноаппаратом (1929)

Teoreetiliselt saab Inimene filmikaameraga kohta öelda, et tegemist on seosetu pildijadaga. Vertov ja tema meeskond käib mööda linna ringi ja filmib üles kõik, mis vähegi silma jääb. Arvestades, et tänapäeval vist ei ole enam telefoni, mis videokaamera funktsiooni täita ei suudaks, siis joutuub on selliseid filme arvatavasti täis*.
Sama mängulisi ja täis ohhoo hetki. Vaatad rahulikult tuules lendlevat kilekotti ja järgneb lõige sünnitusele.Või jäävad tõkkejooksjad poole hüppe pealt positsiooni hoidma, sest operaatoril oli vaja linti vahetada.  No ja tegelikult on isegi läbiv narratiiv olemas. Linn ärkab, töötab ja puhkab. Lihtne ja ilus.


Samas, Tahte triumf on võimsam ja seeläbi parem.

* need lihtsalt ei paista kassivideode vahelt välja

6 comments:

Nuxx ütles ...

Mingi heliriba ka sel küljes oli?

Sp küsin, et tuttavalt saadud dvd kaane peal lubati suht arvestatavat helikujundust, võis olla Cinematic Orchestra nimeline band. Ja üldse oli/on moes heliribasi teha vanadele tummfilmidele ( DJ Spooky, Jeff Mills jpt ) See võib väärtust juurde anda filmile teinekord ekstra.

Või oled konkreetne sell ja kui tummfilm siis tumm ta olgu?

Kalver ütles ...

kirjade järgi cinematic orchestra, kõrva järgi jazz, väga mõnus taust igatahes. Vaatad mingeid masinavärke töötamas ja trumm lööb takti.

J ütles ...

Helitausta poolt väärtuse lisamisega on nii, et jah, Cinematic Orcestra selle filmi puhul seda teeb. Teine variant on, aga et tõmbab kolinal väärtust alla. Te "Reis kuule" uut HD-versiooni olete heliga kuulanud? Mingi õudne hipsteritele suunatud jama on peale pandud. Ei soovita.

Näited headest helitaustadest on ka Metropolis (misiganes muusika seal peal on) ja Jeanne D'arci "Voices of Light".

Nad annavad Masters of Cinema poolt Jeanne D'arcist (Dreyeri omast) aasta lõpuks Blu-ray ka välja ja ma olen ikka pilku peal hoidnud ja nad pole siiani märkinud, et seal "Voices of Light" peal oleks, mis on küllalt kummaline, seal on peal märgitud selle asemel mingi jaapanlase Mie Yanashita orkestreering (see veidi lubab) ja mingi radikaalne avant-gard muusiku taust (see rohkem hirmutab), aga mitte mingit "Voices of Lighti", eriti arvestades, et MoC üldiselt võtab avaldamiseks Criterioniga ikka samad lisad.

Nuxx ütles ...

yea, Reis Kuule näitas see aasta Tartuff avafilmina, helitaustaks oli prantsuse bänd Air. Vast oli see HD-versioon neil, mis ta muu oli. Air on ju okei.

J ütles ...

On jah Air ja ei, ei olnud eriti hea. Üritas filmis mingit klounaadi ja tsirkuse õhustikku esile tõsta ja samas popp ja noortepärane olla, igasugused tiigrite ja inimeste mörisemise hääled olid vahele pandud.

J ütles ...

Segav on vist parim kirjeldus.