10 veebruar 2010

Blond fuuria / Bai fa mo nu zhuan(1993)

Selline tunne, et peab Ronny Yu vanemate töödega ka tutvuma. Need uuemad, kodust eemal vändatud filmid on nii ja naa (51st State nii, Freddy vs Jason naa), aga see muinaslugu heledapäisest neiust tasus küll vaatamist. Arvasin, et näen lihtsalt üht toredat filmi, kus mõõkadega vehkivad näitlejad trosside otsas ripuvad ja mingis naljakas keeles vadistavad. Ootamatult pakuti aga lisaks üht äärmiselt veidrat muinasjuttu. Sellist kergelt Libarebased ja Kooljad meenutavat tüüpi veidrat, mitte Princess Bride tüüpi klassikalist. Ei ühtegi heasüdamliku hiiglast.Istub mees kivi peal ja valvab. Mingit lille, mis väidetavalt surnugi ellu peaks äratama. Juba 10 aastat istub ja valvab, et äkki see neiu, kellega kõik see aega tagasi tülli sai mindud, saab surma või midagi ja siis keegi oskab tulla ja tema käest küsida, et kuule mees sul peaks siin üks lilleõis olema, millega saab surnugi ellu äratada.
Päris õige libarebasega neiu näol kahjuks tegemist ei ole, aga vähemalt on ta huntide hulgas kasvanud, mis peaks ju vähemalt natukenegi lugema. Ja suure osa ajast on ta hoopis brünett. Blondiks muutub alles päris lõpus, sest tõhust peigmees ei usu teda ja selle asemel, et peigmees piksenoolega maha lüüa, nagu tegelikult kokkulepe oli, teeb neiu gandalfi. Värvikoodide keeles ei tähenda see mitte allaandmise märki vaid leina. Leina purunenud unistuste pärast vms. Oli ju mees talle nime andnud ja nüüd selline pauk.Sinna vahele mahub, nagu ühes korralikus wuxias kombeks, kõvasti rivaalitsevaid klanne, rohket trosside otsas kõlkumist ja mõõgaga sahmimist ning korduvat kose all armatsemist. Hea küll, kose all armatsemist Wo hu cang longis vist ei olnud, igatahes mitte sellises kontsentratsioonis. Loodetavasti oli vesi vähemalt soe, pärast põiepõletikuga trossi otsas kõlkuda ja mõõgaga sahmida poleks üldse tore.Konkurentsitult kõige lahedamad tegelased (ja põhipahad) olid Ji kaksikud. Siiami kaksikud. Meeskaksik oskas inimesi surnuks hingata ja naiskaksik oli põhimõtteliselt võimeline inimese surnuks vinguma (filmis seda küll ei näidatud, aga ma olen kindel, et ülesanne oleks talle jõukohane olnud). No ja ei saa mitte jätta kordamata, et nad olid Siiami kaksikud. Kui ma nüüd natuke mõtlen, siis see on vist isegi lahedam kui mees, kes suudab raudhammastega kuule püüda ja hai surnuks pureda. Sama lahe kohe kindlasti.Ning üks eriti tore üllatus oli filmil mulle veel varuks. Selgus, et ei peagi iga kord Ennio Morricone või Henry Mancini juurde tõttama, kui korraliku heliriba tahad. Richard Yuen teeb ka väga korraliku töö. Mitu korda avastasin end mõtlemas, et jälle üks hea lugu.

-Don't go!
-What do you want?
-l have to go take a leak. You stay here and cover for me.
kui peaks selle filmi kõige veidrama stseeni auhinna välja käima, siis see, peaaegu seksistseen oleks kõva kandidaat
ah mina vä? ripun siin natuke. puhkan.

2 comments:

Trash ütles ...

Tahan ka vaadata, kusagil peaks isegi see mul olema aga vaevalt kohe leian. Kahju!

Kalver ütles ...

ma ise olen seda plaati paar korda mingitel odavatel väljamüükidel käes hoidnud, aga ikka ostmata jätnud. nimi jäi aga meelde ja lõpuks vaatasin ikka ära.