07 september 2012

Kosmoseodüsseia / 2001: A Space Odyssey (1968)

Kui ma kunagi ennemuistsetel aegadel Kosmoseodüsseiat esimest korda telekast vaatasin, siis ma jäin lihtsalt enne lõppu reklaamipausi ajal magama. Mis tõestab seda, et telekast ei maksa filme vaadata.
Sest pole mingit alust kahelda algustiitrite võimsuses. Säärekonti pea kohale tõstev esiisa on vägev vaatepilt. Kosmosejaama ballett kaunis. Laes kõndiv reisisaatja hurmav. HAL täpselt nii külm ja kalk, kui olema peabki. Kosmoses ei huvita kedagi su karjed. Happeretk nagu palavikus soniva hipi unenäost välja lõigatud. Ning iseenda vananemist kõrvalt vaatav Bowman puhas "1001 stseeni mida elu jooksul peab nägema" raamatu materjal.

Hea film, Kubrick väga teistmoodi ei oskagi, aga ma lugesin just kokku viis filmi, mille lavastaja on samuti Stanley Kubrick ja mis on veel paremad. Haaravamad. Mine võta kinni.

2 comments:

Anonüümne ütles ...

Kogu austuse juures, reklaamipausi ajal ei saanud te küll magama jääda, kuna vaevalt et filmi kommertskanalil näidati. Pigem ikka teisipäevaõhtusel ETV "väärtfilmi" rubriigis ja eks see uni tuli vast ikka viimase psühhotripi ajal.
Krt, tegelikult oli kunagi ka ETV-s reklaam, aga vist siiski mitte keset filmi.

Kalver ütles ...

mu segaselt lohisev lauseehitus ja lapsikud kirjavead on petlikkud.
Mäletan et vaatasin Harold Lloydi tummfilme "Filmikunst 100" vms. programmi raames.