23 veebruar 2011

Ristiisad / Godfather(1972) & Godfather: Part II (1974)

Sissejuhatuse sissejuhatus ehk näpunäide algajale filmiblogijale. Kui muud moodi oma blogipostitust alustada ei oska, tekita veidi elevust. Oled just kulutanud oma elust kuus tundi, vaadanud silmad punnis peas ära Ristisa triloogia esimesed kaks filmi ja tahaks nüüd hirmsasti kõigi aegade kahest parimast filmist, kõigi aegade parima blogipostituse kirjutada. No ja alustad umbes nii. Francis Ford Coppola kasutab Mario Puzzo maailmakuulsat romaani lõuendina, millele Malon Brando ja Al Pacino hirmuäratavalt laia emotsionaalse spektriga näitlejatööde abil maalida filmikunsti Mona Lisa. Kõlab ju uhkelt. Aga Intriigi ei ole, kõik teavad niigi, et kui homme oleks viimnepäev, tuleks täna õhtul võtta aega ja vaadata ära Ristiisad 1 ja 2. Kohe pärast Kodanik Kane'i. Rosebud 4ever!
Sissejuhatus ehk Intriig. Lugege parem raamatut.
Ei olnud kumbki halb film, ei kuskilt otsast, aga taas kord tuleb nõutult käsi laiutada ja tunnistada, et minu maitse ja kriitikute maitse ja imdb hindajate maitse ja tundub et suure enamuse erinevate maailma parimate filmide tabelite koostajate maitsed ei lähe ikka üldse kokku. Korraks paneb see mõtlema, et mis mul viga on, miks ma ei suuda suurepärast filmi hinnata, miks ma paneks oma vastavas tabelis enamikust neist suurteostest ettepoole filmid nagu Death Race 2000, The Devils, Caccia alla Volpe jpt. Aga siis ma kehitan õlgu ja mõtlen kahetsusega kõigi nende miljonite filmisõprade peale, kes polegi ehk neid filme kunagi näinud, kelle dieet piirdubki Ristiisa ja Kodanik Kane'i ja Casablancaga.
Aga kui ma filmide osas olen nõus veel tunnistama, et eks ta ole maitse asi, siis (mitte esimest korda) raamat on parem kui film. Oluliselt detailsem, kõigil tegelastel on märksa rohkem liha luudel, mitmed olulised kõrvalteemad on filmist lihtsalt välja nüsitud. Doni doniks saamine on lükatud teise filmi, Johnny Fontaine on filmis ainult selleks, et oleks ettekääne Woltz'i voodisse hobusepea sokutada. Ninot loomulikult pole. Pole ka arsti, kes Johnny karjääri päästis. Al Neri on lihtsalt üks mees, kellel on juhuslikult politseimunder karbiga voodi all.
Nii et kui üldse üht neist kiita, siis teist osa. Oluliselt lähemal suurepärasele filmiks olemisele, aga ikkagi mitte päris. Leone Once upon a time in America on raudselt parem. Pikem kah. Mõnu jätkub kauemaks. De Niro mängib ka neis mõlemas, osa kahes, juba nimetatud Doni Doniks saamise loos. Mis on filmis seetõttu, et esimesse enam ei mahtunud ja lõpus saab selle abil väga mõjuva sümboli tuua.
Kõrvalepõige ehk näpunäide algajale näitlejale. Kui oled saanud endale filmirolli, kus pead kehastama sarimõrvarist maffiabossi, kes nooruses poksiringis valimatult vastaseid mällarisse peksis, võid küll jätta jumestaja juures käimata, võtta kaalus juurde 20 kilo ja põsed apteegivatti (hügieeni huvides) täis toppida, saada selle näitlejatöö eest sületäie erinevaid auhindu, aga mind sa ei veena. Nii et ise tead. Valik on sinu. Brando oli meeldejäävam Streetcar named Desire's, De Niro Cape Feari maniakk oli tähelepanuväärsem ja Charlize Theroni mängis ennast suureks Aeon Flux'is.
Kokkuvõtteks ehk ilma keerutamata. Filmid olid korralikud. Näitlejatööd samuti. Aga! Esimene osa on kohitsetud raamat. Teine oli lihtsalt üks põnev maffiadraama. Eeskujulik maffiadraama peaks sulle selgeks tegema, et kui sa ka isegi kaalud temast negatiivse maiguga postituse kirjutamise võimalust, tulevad öösel Luca Brasi ja Al Neri, krutivad sul öösel auto alt kõik neli ratast ära, topivad need räimi täis ja pistavad sulle teki alla. Ning söövad külmkapist kõik tomatikastme ära.

14 comments:

Metsavana ütles ...

Uh-oh, piinlik tunnistada aga ei ole see maffia kunagi mind väga köitnud. Oli esimene film pisut veniv, oli teine kah igavavõitu ning raamatu lugesin läbi ka pingutades, kohusetundest hambad risti, võideldes unega ja üritades mitte mõelda sellele, et mul üks hea juustune kosmoseulme on ka sealsamas kõrval. Nuuks. PS: pean meeles pidama, et raamatu kunagi tagasi toon.

Kalmsten ütles ...

Herr Metsavana - esiteks on see raamat vist Muffini käes. Teiseks saadan ma su uksetaha seapea, mis mrrab sul jalad, kuna raamatu mittenautimine viitab "meeluse esinemisele".
Kurat, seal oli suure riistaga perekonnainimene ja meie nukukesele see järsku ei meeldi ! Porco dio, porco madonna!

Nii, nüüd asjast - mu kallis Onu onu Kalver, pean kurvastusega nentima, et see sinu toodud alguse näide ei klapi. Proovisin Rio Neretva postis kasutada, aga feilisin juba alguses. Puzzo lihtsalt ei ole kirjutanud ühtegi raamatut Neretva jõe lähistel toimunud lahingutegevusest. Kurb.

Metsavana ütles ...

Seapea vastu pole mul midagi. Keedan sellest head suppi.

Seda algust proovin aga hiljem ühe seitsmekümmnendate itaalia giallo peal ise ka järgi.

Kalmsten ütles ...

Sul pole kodus vahendeid ja eres skille makaronide keetmisekski, mis seal's veel seapeast rääkida :D

Ja Kalver võiks ka selle wöörd värifikäišiõni maha võtta...sitaauguni sellest.

siidiliblikas ütles ...

Metsavana, raamat oli ju küll hea! Kalver, kus siis selles filmis point of no return oli või järgede kohta see ei kehti?

Metsavana ütles ...

Nad olid ju kurjategijad. Neil oli point of no return filmi algusest juba :D

Kalmsten ütles ...

@siidiliblikas
Ära aja Suure Mõtleja pead nii keeruliste küsimustega sassi. Intelligentsijalism ja täitsa äratunnetamine vajavad vaikust ja rahu.

@M.V.
Sinu väärastunud mõttemaailma järgi olid Julius Caesar, Robin Hood, Sepp villu, Jesse James, Jack The Ripper ja Josip Broz Tito ka kurjategijad. Paraku teab, aga maailm neid kui visionääre ja vabadusvõitlejaid.

Metsavana ütles ...

Ma täpsustaksin enda mõtet, et lugupeetud dotsent M. Nc Titos ei tekiks segadust.

Tegemist oli valitsusorganitse silmis kurjategijatega. Jack The Ripperi seisukohast tehtud filmis oleks point of no return ära olnud juba enne filmi avatiitreid sest ta on oma mõrvad juba ära sooritanud ning tal pole kuhugi enam mujale minna kui võlla. Onja lugupeetud prof onu von Kalver ?

Kalmsten ütles ...

Tore, et tänapäeva noored ennast valitsusega samastavad....

Unknown ütles ...

Keegi teab ehk kust ma saaksin osta "Ristiisa tagasitulek" ja "Ristiisa kättemaks" raamatuid ? Aitäh !!

Metsavana ütles ...

Huvitav kas olemas ka raamatud nagu "Ristiisa tegutseb jälle", "Ristiisa ja sipelginimesed", "Võitmatu ristiisa", "Ristiisa poeg", "Ristiisa otsingud", "Ristiisa ja Opari kalliskivid", "Ristiisa ja võõrleegion", "Ristiisa ning valge naine" jms ?

Kalmsten ütles ...

Ristiisa as Titanic in Auschwitz on Pandora.

Kalver ütles ...

tähendab siis sedasi

@kulla jürgen, paluks veidi detailsemalt. kui paksud need raamatud võiksid olla, millist hinda sa oled valmis nende eest välja käima ja kas sa soovid, et neis oleks peategelaseks Don Yrgn? kohe, kui hinnas kokkuleppele saame, asun kirjutama.

@kulla dotsent Tito, oled teinud küll mõistetava, aga ikkagi kahetsusväärse vea. sinu toodud näites oled sa vaadanud enda arvates head filmi ja siis imestanud, miks küll Puzo pole sellest raamatut kirjutanud. tegelikult on lugu ju aga selline, et kui Puzo pole sellest raamatut kirjutanud, siis ei saa see ka hea film olla.

@kulla herr Metsavana, kasuta ometi oma fantaasiat, püüa raamatut lugedes mafioosnikud kauboideks ja indiaanlasteks mõelda. Michael Franco Neroks, Don ise John Wayne'ks ja Barzagli võib olla Winnetou

siidiliblikas ütles ...

Jürgen, kuskil antikvariaadis ei ole?