06 juuli 2009

Lohista mind põrgusse

Ma ei ole ühtegi Ämblikmehe filmi näinud, ma lihtsalt tean et nad on olemas ja et Sam Raimi on nende lavastaja. Väike loogika selles valikus isegi on, sest Sam on nooruses ühe superkangelase filmi juba teinud, Darkman(1990). Aga kuigi täitsa viisakas saavutus, siis mitte see ei ole põhjus Samist heldimusega rääkimiseks. Evil Dead on. Esimene, teine ja kolmas. Puu vägistab naise, Ash saeb endale käe otsast, pisikesed Ashid ründavad suurt kahvliga, hindamatu.
Ja nüüd on Sam oma juurte juures tagasi, Drag Me to Hell(2009). Kui on võimalik omaenda vanematele töödele sügav kummardus teha, siis just seda Raimi teeb. Üks pool on selline tõsine Evil Dead stiilis õudustriller ja teine rohkem Army of Darknessi laadis tumemust komöödia.
Üks vähestest headest asjadest Shyamalani Happeningus oli see hull vanamutt. Sami filmis on see üks paljudest headest asjadest. Ja põhjuseid miks üks hambaproteeside, kõõrdis silmade, mustade küünealustega küürakas memmeke enamikul vaatajaist kõhu lahti ehmatab on oi kui palju, kohe nii palju, et paneb küsima, miks ei ole igas õudusfilmis üht sellist eidekest askeldamas.-Ta on reaalselt olemas, igal piisavalt pikal tänaval või piisavalt kõrges korterelamus on üks selline.
-Ta on juba rohkem selles teises maailmas kui siin, tema korterist pääseb välja nii Pärna uulitsale kui Põrgu alleele.
-Pooled vaatajad mõtlevad hirmuga, et kunagi näen ka mina selline välja ja teine pool vaatajaid mõtleb õudusega, et kunagi tuleb sellisega koos elada.
-Ning ega ka välimuses ju erilist vahet ei ole.
Aga veel. Varjudega mängimist igamees ikka ei valda, igamees ei julge sellist asja proovidagi. Mismõttes laseme majaseinale lihtsalt mingi varju, aga veri ja soolikad, kuhu siis need saavad? Selline asi küll kedagi ei hirmuta. Või siiski?
Kassipoeg. Lapsed ja loomad on ju tavaliselt puutumatud. Nii et paljalt selle eest, et juleti selline asi filmi sisse panna üks lisapunn jälle juures. Teo moraalsus on siin hoopis teine teema. Õrna häälega kiisukest kutsuv neiu, endal haljas tera käes, kutsus igatahes saalis nii mõnegi turtsatuse esile. Ja sellistest pisikestest detailidest saabki lõpuks üks hea asi kokku.Üks eriti meeldiv stseen oli veel see hauas müdistamine. Puhas Tales from the Crypt, Keeper oli ainult puudu. Nii et muuhulgas tegi Sam veel kummardusi ühele ja teisele poole. Üks mille veel raudkindlalt ära paigutada oskan tuli päris lõpus.Halvasti läks ainult selle lõputwistiga, ega ta just eriline üllatus ei olnud küll. Eriti viimasel ajal on õudusfilmides kombeks saanud. et lõpus läheb ikka kõik peesse. Sellest tõrvatilgast jäi aga selgelt väheks, et üldmuljet rikkuda. Loodetavasti ei tee nüüd mees veel kolme osa Ämblikmeest, enne kui järgmise õudukaga maha saab.

3 comments:

J ütles ...

Ma juba ammu hellitan, kas minna vaatama või mitte. Pole, kurat, ammu kinos käinud küll.

Kalver ütles ...

höhö, ma sain veel odava piletiga käidud, nüüd nad tõhud on hinda jälle tõstnud.

J ütles ...

Tallinna piletihinna vlaik on üldse praegu kas minna 120.- seansile või siis soodusseansile 70 krooni eest. Soodus missugune.