22 juuli 2009

Harryhauseni retrospektiiv

Loodetavasti ei teki ühelgi lugejal praegu küsimust, et kesto Harryhausen siuke om? Igatahes, nelja filmi suhteliselt järjestikust vaatamist võib ju sedamoodi nimetada küll. The 7th Voyage of Sinbad(1958), Jason and the Argonauts(1963), One Million Years B.C. (1966), The Golden Voyage of Sinbad(1974). Ning nii igaks juhuks, Ray Harryhausen on neis filmides nukujuht.
Ei teagi kes praegu neist CGI meestest kõige osavam tegija on, aga küll tahaks teada, kas mitmekümne aasta pärast keegi viitsiks paljalt efektide nägemiseks no näiteks Transformereid vaadata? Sisu seal ju mainimisväärset ei ole, täpselt nagu neis neljas vaadatud filmis. Aga on nukud, sellised nukud mis oma kohmakusele vaatamata endiselt tunnustavalt noogutama panevad.

The 7th Voyage of Sinbad - kuri nõid muudab kauni printsessi pisikeseks ja veenab Sinbadi, et ainus vasturohi asub saarel, kus täiesti juhuslikult asub ka maagiline võlulamp ja pool tosinat ohustatud liiki elukaid, kes enamik on Sinbadi käe läbi väljasuremisele määratud. Komöödiväärtus olemas.
Ilmselt kõige armsam kõigist Harryhauseni vaimusünnitustest
Titaanide surmaheitlus: Draakon vs Kükloop. Jackson pani selle stseeni julmalt pihta oma King Kongi jaoks: King Kong vs T-Rex, koreograafia oli põhimõtteliselt üks ühele.

Jason and the Argonauts - Kuldvillaku jaht, vürtsitatud parimate paladega Kreeka mütoloogiast. Ray enda arvates ta parim film ja ohustatud liikide hulk, kes on Jasoni käe läbi väljasuremisele määratud, on tõesti muljetavaldav. Komöödiaväärtus mainimisväärne.
Ray tundub suhteliselt kokkuhoidlik mees olevat, kui ikka mingi trikk selge on siis kasutatakse seda kui aga võimalus tekib.
siin filmis teeb käilakuju ainult silma
jälle see paljukäelisus
stseen, mis tuleb ühest Fulci filmist tuttav ette, Zombie 2(1979)
ühest luukerest on saanud seitse, progress on üks võimas asi

One Million Years B.C. - praktiliselt dialoogivaba sissevaade kahe hõimu toimetamisse karmis eelajaloolises maailmas. Äärmiselt tuim vaatamine. Komöödiafilmina toimiv.
üks mehe silmapaistvamaid töid
Titaanide surmaheitlus: Cetatosaurus vs Triceratops.
jälle üks tiivuline põrguline

The Golden Voyage of Sinbad - Kahtlast maski kandev kuningas veenab Sinbadi sõitma kaugele saarele, mida asustavad muuhulgas mitmed ohustatud liigid, kes seekord ei ole Sinbadi käe läbi väljasuremisele määratud, mingit kullast jullat otsima. Jullat jahib ka kuri võlur. Komöödiaväärtus eeskujulik.
käilakuju on jalad alla saanud
tiivuline põrguline, Argonautide filmist, mõõtkava vähendatud
mitmekäeline mõõgakangelanna
mida aeg edasi seda rohkem hakati filme ka naiseihuga vürtsitama, Sinbadi seikluste järgmises osas, Sinbad and the Eye of the Tiger(1977), mida ma hiirega klikkides vaatasin, näeb juba ka alasi neiukesi ringi silkamas
Titaanide surmaheitlus: Kentaur vs Griffin

2 comments:

Trash ütles ...

Täppselt sellised filmid mida umbes 4-5 aasta pärast lastega vaadata.

Kalver ütles ...

jaaah, pisikese põnnina võivad need elukad veel eriti muheda mulje jätta