23 november 2010

Veri ja Luu / Odola eta Hezurra(2009)

Ingliskeelse pealkirjaga Blood and Bone on noore andeka lavastaja Ben Ramsey väikese raha ja suure südamega tehtud suhtedraama, mis esmapilgul võib tunduda lihtsakoelisena, kuid pakub vaatajale, kes tahab ja viitsib veidigi tegelaste motiividesse süveneda kuhjaga äratundmisrõõmu ja kaasaelamisvõimalust.Vaesest perekonnast pärit Jebediah Buchwald (Eamonn Walker) lahkub oma armsast kodukülast ja tuleb suurde linna õnne otsima, lootes ühtlasi teenida piisavalt raha, et oma kallis õde äärmiselt vajalikule operatsioonile saata.Neiu hymen on nimelt sünnitrauma tagajärjel deformeerunud ja nii on reaalne oht, et igati tubli ja kena meheleminekueas tütarlaps küla kosjamoori poolt välja praagitakse ja vanatüdruku põlve mõistetakse.Osavate kätega Jebediah leiabki ohtliku, kuid hästitasustatavat tööd jalutuskeppide nuppude poleerijana ja hetkeks paistab, et kõik tema mured ongi murtud, kuni ühel saatuslikul õhtupoolikul tähtsa jalutuskepi nupu poleerimisel Jebediah oma tähelepanul hetkeks hajuda lubab ja lõikab kogemata kombel endal käe maha.Loomulikult kaotab ta seejärel ka oma töö, tema ellu astuvad alkohol, narkootikumid ja müüdavad naised ning viimases hädas kaalub Jebediah ka võimalust ise oma keha müüma hakata.Sel saatuslikul hetkel satub tema teele aga kohaliku maleklubi noor ja paljulubav anne Salomon Feingold (Michael Jai White), kelle teed tipu saab väärata vaid tema enda keevaline loomus. Nii ühendavadki kaks meest oma jõud ja astuvad ühiselt vastu New Yorgi underground malemaailma kroonimata kuningale Tyrone Blackile (Matt Mullins).Film on võitnud publikupreemia kuulsal Almatõ filmifestivalil ja žürii eripreemia Visby Biennaalil. Tallinnas linastub kinos Sõprus 27.11 kell 20:15 ja Tartus Athena Keskuses 28.11 kell 17:30.

Alternatiivse arvamuse kohaselt on aga tegemist ühe keskpärase kaklusfilmiga, mis vaatamata oma klišeelikkusele vastumeelseks ei suutnud muutuda. Lihaseline neeger peksab teisi lihaselisi neegreid ja teeb seda küllalt efektselt ja efektiivselt. Kahuks on peksmiste vahel liiga pikad pausid ja lõpupeks oli ka kergeks pettumuseks.
Ühtegi auhinda võitnud ei ole ja otsida tasub Säästumarketi säästufilmide korvist. Aga kui teile sealt korvist ka Undefeatable näppu juhtub, siis eelistage pigem Cynthiat ja sõpru.

11 comments:

siidiliblikas ütles ...

Eeeem,möhhhh??? Me vist ikkagi ei vaatanud ühte ja sama filmi või sa oled liiga palju Xipe postitusi lugenud ;)

Metsavana ütles ...

No Kalver ära jäta Siidiliblikat vastuseta. Seleta ära mis lugu selle filmiga on :)

Kalver ütles ...

ongi selline tore mitmekihiline linalugu, kes tahab vaatab kui lihtsat meelelahutust, innukas filmisõber märkab aga ka metsa puude taga.

Metsavana ütles ...

Sama mitmekihiline ja laia emotsionaalse spektriga tegelaskujudega nagu Undefeatable ? :)

Kalver ütles ...

kahjuks tuleb tunnistada, et nii laia enotsionaalset spektrit, kui Undefeatable antikangelasel, selles filmi ühelgi tegelasel ei ilmnenud.

Aga stseenis, kus Jebediah ja Salomon ratsukahingut planeerisid, olid pinna all tajutavad allhoovused otsekui käega kombatavad.

J ütles ...

@ siidiliblikas: Liiga palju Xipe postitusi lugenud?

See märkus tõstab kohe palju küsimusi.

Esiteks muidugi "möhh?", seejärel "mis sa seletad?" ja viimaks vaat et kõige tähtsam "Mis asi on liiga palju Xipe postitusi ja kas selline asi on üldse olemas?"

J ütles ...

Et Odola eta Hezurra? Underground male ja draama ja peksmine? ja on võitnud auhindu ja ei ole?

Ma pean ütlema, et huvi sa tekitada oskad.

Kalver ütles ...

käisid 28. Athenas vaatamas ka? või magasid maha?

J ütles ...

eh, ei.
Maha magasin.

J ütles ...

Või nagu mu kommentaaride kuupäevadest näha võib, siis sain nädal hiljem teada.

siidiliblikas ütles ...

Jaanus, no tead küll, need postitused, kus on igast muud juttu rohkem ja kaks rida filmi enda kohta ;)
Vaene võhikust filmivaataja peab niiviisi imdb-st lisa otsima.