17 november 2009

Mängud maanteel / Roadgames(1981)

Roadgames(1981) kõlab umbes nii nagu oleks austraallased otsustanud Dueli(1971) kängurukastmes uuesti üles võtta. Sellega on ära öeldud kõik see, mis ma selle filmi kohta vaatamist alustades teadsin. Väga üllatunud ei oleks ma ka Mad Maxi klooni nähes olnud, aga nagu selgus siis esimene aimdus oli tõele lähemal.
Vaataja on seekord aga veoauto kabiinis koos seda veoautot juhtiva Patricku ja tema dingoga. Ühel hetkel korjatakse teekõrvalt ka nooruke hääletaja Pamela peale ning asutakse siis oma kodanikukohust täitma. Seda kodanikukohust, et väga kahtlase mikrobussiga sõitev väga kahtlane mees, kes võib täiesti vabalt olla see väga kuri sarimõrvar, kes väga noori hääletajaid peale korjab ja viiulikeelega väga julmalt ära kägistab ja väga külmavereliselt tükkideks lõigub ja tükid väga kõrvalistesse kohtadesse maha matab tuleb väga kiiresti ja väga otsustavalt väga pikaks ajaks ühiskonnast eraldada. Ilmselt tahtsid nad vennikesest rekkaga üle sõita. Nii igaks juhuks, kui ta äkki tõesti on see sarimõrvar. Või no kui ei olegi, siis teine kord on targem ja ei näe nii kahtlustäratav välja.Inimjaht hoolitses põnevuse ja värvikad kõrvaltegelased huumoripoole eest, nii et kokku sai ühe väga maitsva kompoti. Tasub vaid minevikuta mehel, võõramaalasel kõigele lisaks, vaid baari astuda, kui jutuajamine poolelt sõnalt vaikib. On ta nii rumal ja püüab oma kahtlusi mikrobussiga sõitva härrasmehe suhtes ühe kohaliku memmega jagada ning see paneb joonelt punuma. Austraalia tundub kogu täiega olema local place for local people.
Suurima huumorilaengu sai aga Duellist tuttavast stseenist, kuidas jobust sõiduautojuht veoautol möödasõitu teha ei lase. Karistus oli aga kiire tulema ja jobukakk pääses vaid napilt vardasse ajamisest. Vestlus võmmidega jäi napilt teisele kohale.
Täispunktidest jäi ainult natuke puudu, nii kümme minutit. Lõpp tundus kuidagi kiirustades ja ülejala tehtud olevat, varasem pingutus väärinuks paremat. Happy end tundus kohatu, stsenarist oleks võinud lihtsalt otsad lahti jätta, kui mõrtsukat ära lasta ei tahtnud. Patrick võmmidele seletamas, miks ta oma veoautoga sinna sõitis kuhu ta sõitis ja miks ühe searümba kärisevatest õmblustest naisterahva käsi paistab kõlab ka vähemalt mu arust paremini, kui see millega tegijad välja tulid.
Aga üldiselt siiski hea tempo ja laheda olemisega linateos.

0 comments: