25 november 2009

Juudipoisist hitlerinooreks / Hitlerjunge Salomon(1990)

Europa Europa on üks suhteliselt lame ja mittemidagiütlev filmipealkiri. Eriti kui arvesse võtta, et alternatiiviks on Hitlerjunge Salomon. Huviäratav, aga samas mitte liiga paljastav. Film osutus veel palju mitmekihilisemaks.
Põhiteemaks ellujäämine. Teismeline Salomon saadetakse sõja eest pakku, poiss satub aga esmalt pioneerilaagrit meenutavasse orbudekodusse ning kui sõda talle ka sinna järgi jõuab siis saatuse vingerpussi tahtel sakslaste küüsi. Kogemata kombel saab temast seal sõjakangelane ja vapper sõdur komandeeritakse tulevaste tippnatside kooli. Kuidas sa käid dušši all, kui midagi puudu on?Selliseid koomilisi elemente on filmis veel. Vaatajale koomilisi. Peaosalise seisukohast on tegemist elu ja surma küsimusega. Ellujäämise küsimusega. Üks filmis väga valjult kõlav küsimus on, et kas ellujäämine pühitseb abinõud? Jumalasalgamine, kodumaasalgamine. Oma rahvust maha salata sama ränk on nagu orjaks müüa end. Filmi finaalist jääb mulje, et Salomonil endal on oma ellujäämise pärast häbi. Mina vaatajana leian, et koonduslaagris olid sa lihtsalt leheke tuules. Mingit kontrolli sul oma saatuse üle ei olnud. Kui vedas jäid ellu. Salomon pidi aga stalkerina ise mutrikesi loopima ja oma rollis püsima. 24/7. Teismeline poiss. Ei tundu just meelakkumisena selline elu. Ei saa kuidagi öelda, et üks põrgu on kuumem kui teine põrgu. Nii et pühitseb küll. Sõjas. Mingi piirini. Salomon oli sellest piirist aga veel kaugel.Variant on Hitlerjunge Salomoni ka hoopis teise nurga alt vaadata. Armastusfilmina. Mitte elujanu ei olnud edasiviivaks jõuks, vaid hoopis armastus. Armastus kenade tüdrukute vastu. Olenemata rahvusest. Armastus päästab maailma. Las need moraalsed dilemmad olla, poiss tahtis lihtsalt armastada ja olla armastatud. Kõik muu on taustaks, ebamäärane hägu.
Mis iganes küljest seda filmi aga vaadata, hea on ta igatepidi. Komöödia, sõda, draama, romantika, need kõik on suurepäraselt kokku sulatatud.

0 comments: