02 november 2009

Conan ja Red Sonja

Ajaloo parimat linateost, Conan the Barbariani(1982), nägin esimest korda pisikese poisikesena ÖÖ-TVs. Vist oli Vigla vaimusünnitis, aga kindel ei ole. Igatahes aeti saates kakskend minutit juttu ja näidati siis kümme minutit filmi ning siis aeti jälle juttu. Geniaalne idee. Mõelge selle kontseptsiooni peale järgmine kord, kui telerist filmi vaadates reklaamipausi ajal televisiooniinimesi sõimata tahaks. Kuidas teile meeldiks, kui reklaamipausi asemel oleks üks pooletunnine omasaade või uudistemagasin või poliitpöördumine? Arnie on just üht kurja meest oinasarveks keeramas ja siis plaks! on ekraanil Savisaar, kes jalutab mööda Tallinna vanalinna, väike käru nööriga sappa seotud. Kärul on sületäis küttepuid ja korv kartulitega. Ühe maadligi vajunud majakese ees jääb suurmees seisma ja sammub siis otsustavalt väravast sisse. Koputab korra uksele, rüsib avama tulnud memmekest mööda ja trambib poriste saabastega otse kööki. "Istuge vanaemake siia samma taburetile, küll ma ise toimetan." Teeb pliidi alla tule, koorib kartuleid ning seni kui kartulid potis keevad lõikab eidel varbaküüned ära... Saate lõpus, veerand tundi hiljem vaatab Edgar otse kaamerasse ja sõnab: "Kõik see, ainult ühe tühise häälekese eest" ja plaks! Arnie lööb kurjami mõõgaga pooleks. See oleks alles televisioon!
Ma vist isegi ootaks neid vaheklippe huviga, sest film jäi nüüd ülevaatamisel vähekese lahjaks. Arnold on küll oma võimete tipul, otsekui graniidist välja tahutud kehaga, nägu kaasaarvatud, aga fantasy kohta oli fantaasiat kuidagi vähevõitu. Tulsa Doom oskas maoks muutuda ja vinged nooled olid tal ka, aga mis veel? Mitte et mul midagi mõõgaga sahmiva Arnoldi vastu oleks. Ma usun, et nii mõnigi film saaks kohe poole paremaks, kui peategelasele kahekäemõõk pihku pistetaks ja sellega möllata lastaks. Leonardo Titanicus päästepaadi pärast võitlemas või Tom Forrest Gumpis vietkonge poolitamas. No aga isegi selle sahmimisega oldi kitsid, praegast näppude peal lugedes sain kokku neli märkimisväärset madinastseeni. Kahetunnise muinasmaa elu olu kajastava filmi kohta kuidagi vähe. Ja see maailm ise oli ka siuke säästumaailm, üks peenisekujuline torn ja üks hiiglaslik mausoleum.
Võibolla ma muidu ei olekski selle filmi peale nii kuri olnud, aga kohe otsa vaadatud Red Sonja(1985) trampis oma kuulsamast eelkäijast lihtsalt nii julmalt üle. Esiteks ei püüdnud tegijad, väga nimekas seltskond muideks, kivist vett välja pigistada. Story oli niru (seltskond läheb kurja kuninganna käest rohekalt kumavat pallikest ära võtma), poolteist tundi täitis kuidagi ära, rohkem oleks juba liiast olnud. Maailma kujutamisel oli aga fantaasial mõnusalt lennata lastud. Amatsoonide hõim, modifitseeritud Buddha, robotkrokodill, hiid-ükssarvik. Väiksed asjad, aga palju väikseid annab kokku ühe suure mõnusa fantasyelamuse.
Lisaks veel huumor, Conani filmist peaaegu et täielikult puudunud tahk. Ega Red Sonjas just mingit erilist kvaliteetnalja ei tehtud, aga natuke siiski ja jälle plusspunkt lisaks. Täielik pärl oli aga see, et Arnold sahmis Stallone tulevase naisega. Oi saatuse irooniat. Kaks musklimäge niigi tögasid üksteist vastastiku (Demolition Manis on Arnold vist lausa presidendiks ülendatud), aga see on ju absoluutne trumpäss, kui saad teisele öelda, et ah mis Brigitte Nielsen, sa oled temaga abielus või, oh küll meil ikka sai Red Sonja võtteplatsil nalja.
Kokkuvõtteks siis las need Barbarianid ja Destroyerid olla, mõnusat fantasyt tahate vaadake hoopis Red Sonja ära.

see idee on mulle Conanist küll eluaeg meeldinud, ei löödud lihtsalt laksti ette kirja 20 aastat hiljem, mindi veidi originaalsemat rada pidi
olete just varastanud maailma ühe suurema ja kuulsaima kalliskivi ja siis sa riputad selle endale kaela???
ambitsioonikusest ei ole Arnoldil kunagi puudust olnud, vähemalt okaskrooni ei olnud talle siin pähe topitud

korraks mulle nagu tundus, et Arnoldil on näol mingigi ilme, aga see oli vist varjude mäng lihastel
seekord väike viide Atlasele
seda pilti vaadates, siis Red Sonja kostüüm oli küll lubav aga sellele jääb veidikese alla. Ahjaa ÖÖ-TV jättis toona eriti kustumatu mälestuse veel ka seetõttu, et lisaks Conanile jupitati ka mingit pornokat.

5 comments:

tari ütles ...

koonanil on ju zi distroieri vilm ka

Kalver ütles ...

on tõesti, aga seda olen varasemalt juba piisavalt näinud ja ei olnud mingit soovi üle vaatama hakata. diloogia siseselt on barbarian parem.

Kalver ütles ...

ning kõigile huvilistele veel teadmiseks, et Red Sonja uusversioon on planeeritud 2010. aastasse ja Conanist tuleb film 2011. aastal

Kalmsten ütles ...

krt, kas öö-tv ei olnud makarovi võsuke?

Kalver ütles ...

kui kihla peaks vedama, siis ma panustaks vist pigem Viglale kui Makarovile