28 jaanuar 2009

Pauguga poorti

Paul Newman oli ju teada tuntud rallilemb, vaadake kasvõi Silent Moviet. Aga spordifilme on ta teinud veel, piljardist ja jäähokist ka. Slap Shot(1977) siis täpsemalt.
Inimkatsed tõestavad, et isegi kui sporditeema suht külmaks jätab on võimalik see film lõpuni vaadata, meeldimiseks peab teadma et lühendi NHL taga ei peida ennast Noored Himurad Linnukesed.

Ilmselt üks vähestest Pauli filmidest, kus peaosalisena oleks mõni kaasaegne staar sama edukalt hakkama saanud (loe: rahva kinno meelitanud), sest mingeid monumentaalseid näitlejatöid sellest filmist otsida ei tasu. Otsest ja kaudset pila aga küll, kes viitsib võib üldistada kogu profispordile, ei ole see mitte ainult jäähoki mure, et inimesed tahavad (suures osas) vaatemängu. Hokis tähendab see kaklusi, äsad ikka vastasele kepiga, tema äsab vastu, siis klohmite natuke üksteist, kohtunikud vaatavad eemalt, et keegi väga haiget ei saaks ja kui tundub, et rahvale hakkab tüütavaks muutuma lahutavad riiukuked ära, saadavad nad mõneks minutiks pingile puhkama ja mäng läheb edasi.

Slap Shot ja eeskätt vennad Hansonid viivad selle kõik aga hoopis uuele tasandile, idee on selles, et kõigepealt tuleb kõik vastased vigaseks peksta ja siis on ju palju lihtsam mõni värav ka vistata. Lõpuks jõutakse muidugi tagasi selleni, et lihtsalt ilus mäng ja eneseületamised jäävad ka inimestele meelde ja tsirkuse tegemine võiks ikka klounidele jääda. Mis on muidugi õige.

Näpuotsaga ka sellest kuidas kasumiahned tiimipealikud spordist üldse ei hooli ja kuidas õnnetu profisportlase eraelu pideva ringireisimise tõttu suht p..sses on.

vihje algajale sporiajakirjanikule, ära palu stuudios hekikepiga vehkival sportlasel seletada sõnade tripping, high-sticking... tähendusi
kaitse siis väravat, kui üks saadanahk su ümber tiirutab ja su naist omasooiharuses süüdistab (mis juhuslikult ka tõele vastas)
Reggie: Jesus, Lily, there've been three rapes and two murders in this park in one year.
Lily: I didn't do it.
McCracken: Stop him! This is a serious game, not a freak show!
Legendaarne Lumeinimene, Ogie Ogilthorpe

0 comments: