08 aprill 2008

All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing*

Mul on siiralt kahju, et Ralph Bakshile Cool World (1992) tegemise ajal rohkem vabadust ei antud, eriti pärast seda kui olin ära vaadanud ka Wizards'i (1977).
Minu jaoks ei ole probleem selles, et doodles ja noids ühes filmis koos mängivad, mis mind kõige rohkem segas oli see, et osa tegevust toimus meie maailmas, sest Cool Worldi (filmi) kõige tugevam külg oligi Cool World (maailm). Stsenaariumi kohta võib puhta südametunnistusega öelda, et jäi sutsu tooreks, Kim Basinger Holli Wouldiga võrreldes kahvatuks, aga ikka ja jälle avastasin ma, et see mis toimus esiplaanil kahvatus selle kõrval mis toimus taustal. Kõverad, väändunud majad, mõttetud vägavallaaktid, mis hõlmasid endas nii alasit, lendavat lehma kui ka näiteks napis riietuses kirvega neiukest. Miljööd rohkem kui mahajäetud vene raketibaasis. Kui nüüd veel lisada siia filmi helitaust, mis on coolwordilikult hea siis ei jäägi midagi muud üle kui mõelda, et mis siis oleks saanud, kui stsenaarium oleks lastud ikkagi Bakshil kirjutada.

Wizards teisalt on peaaegu maksimumpunkte väärt, pisikeseks miinuseks jääb just muusika pool, aga et heliribal on kaastegev "Hitler & The Merry Nazis" on tegemist tõesti pisikese miinusega. Samas pildiline pool on muljetavaldavalt leidlikult teostatud, taustad ühes stiilis, töntsakad tegelased teises, massi/lahingu stseenid laenatud päris filmidest.
Mis aga Wizardsi nii heaks tegi on kandev idee, ei midagi revolutsioonilist aga samas mõnda asja peabki ikka uuesti ja uuesti meelde tuletama. Enne sööki tuleb käsi pesta, mikrouunis kassi kuivatamine ei ole hea mõte ning natsid (koos kommunistidega) oleks viisakas Hispaania inkvisiitorite kätte anda. Hästi palju oli selliseid ilmseid vihjeid, aga see on ainult positiivne, mõni asi ongi must-valge, ilma pehmendavate asjaoludeta.


*Edmund Burke (1729-1797)

0 comments: