12 juuli 2011

Eostus / Inception (2010)

Leonardol oli 2010 parasjagu tegus aasta. Isutekitajaks Shutter Island ja põhiroaks Inception. Viimase lavastajaks/stsenaristiks end varasemate töödega väga heast küljest näidanud multitalent Christopher Nolan (Memento, Prestige, Dark Knight). Kõlab hästi, aga kuna Shutter Island väga meeldivaks elamuseks ei osutunud, siis venis Inceptioni vaatamine muudkui tuleviku. Aga lõputult edasi lükata seda ka ei saanud, sest South Parki pila jooksis must raudselt poolenisti mööda, arvatavasti tuleb ka Scary Movie V stseen, kus Anthony Anderson käsib Anna Farisel labürinti joonistada ja neiu selle peale karjudes läbi kahe peegli rongi alla jookseb, et siis tugitoolis ärgata ja avastada, et keegi on ta hotellitoa külili keeranud ning mis kõige tähtsam, mõelge seda häbi kui kahe filmiblogija kohtumisel üks mainib ühes lauses ära nii Wayland Yutani ja Umbrella Corp. ja Tyrell Corp. kui ka Cobol Industriese ja teine (st. mina) teeks lihtsalt "möhh?!?"Tähendab siis nii, Cobol Industries palkab Leonardo, et ta poeks konkureeriva ärimehe pähe. Selleks tuleb subjekt magama uinutada, talle juhe veeni torgata ja oledki vupsti mehe unenäos sees. Sealt on aga alateadvus juba käega katsuda ja kogu vajalik info ootab vaid üles noppimist. Konkureeriv ärimees, Saito, on aga parasjagu terav pliiats, ampsab plaani läbi ja näitab varastele trääsa. Cobol läbikukkumisega ei lepi, paneb käpardite eest pearaha välja ja nii ei jää neil muud üle, kui end Saito armu alla heita. Nemad panevad Saito konkurendi pähe ühe mõtte ja Saito kaotab kõik nende probleemid ära. Kõige suurem probleem on muidugi see, et väidetavalt on kellelegi idee pähe panemine sedasi, et ta seda enda ideeks peaks parasjagu võimatu ülesanne. Ja vot nüüd edasi läheb keeruliseks.Nolan on kõvasti vaeva näinud ja paraja mindfuckfilmiga maha saanud. Teooriast ma saan aru, jääd magama, näed und ja kui päris elus kukkuma hakkad, ärkad üles. Kui hakkad unes und nägema, siis toob kukkumine ehk "kick" sind eelmisele tasemele tagasi. Aga kuskil kolmanda ja neljanda unenäo taseme juures läks mul järje pidamine ikka täiega sassi, üleeelmisel tasemel saadud vigastusse, mis eelmisel tasemel sugugi tunda ei andnud, surres sa leidsid end lost in time and space. Hiiglasliku koguse lõhkeaine plahvatus, mis su loogiliselt võttes tükkideks rebis, äratas sind eelmisele tasemele. Bussiga kukerpalli tegemine ja sillalt kukkumine mitte ei äratanud unelejaid vaid põhjustas järgmisel tasemel kaaluta oleku. Riddle me this, riddle me that. No ja kuigi Gordon-Levitti toimetamist oli üksjagu põnev ja lahe jälgida, siis a) bussi vette kukkumine oleks ju igaljuhul kaaluta oleku lõpetama pidanud ja b) nuuskpiiritus.
Ning erinevalt näiteks Primerist on Inception ka selgelt liiga pikk selleks, et segaseks jäänud asjade läbi hammustamiseks teda uuesti vaatama asuda. Eriti veel, kui arvesse võtta, et päris palju visuaalseid tipphetki olid varasemast tuttavad. Tänavale materialiseerunud rong - Back to the future. Kogu lumemaailm - James Bond. Trikk peeglitega - kodus järgi proovitud. Samas kiita tuleb oinasarveks keeratud maailma stseeni eest ja absoluutselt võimast ja filmi eksistentsi minu jaoks õigustanud kaklus-stseeni hotelli koridori seintel ja laes.Nii et läks täpselt nagu Shutter Islandiga. Enamik kiidavad ja mina kehitan õlgu. Ei liha ega kala. Madinafilmina parasjagu tüütu. Mindfuckfilmina selgelt liiga pikk ja tegelikult poole peale pidama jäänud. Igast pöördeid ja käänakuid oleks võinud oluliselt rohkem olla, kasvõi selline twist, et Leonardo on kogu filmi kodus tugitoolis, lapsed mängivad jalge ees ja kogu tegevus on Saito poolt kavandatud unenägu.

19 comments:

H ütles ...

Kas filmi ei tõlgitud kinos olles hoopis ''Algus'' ... Mitte, et see väga oluline oleks... Meenus lihtsalt.

J ütles ...

@ H: tõlgiti jah kinodes niimoodi valesti ja nõustun sinuga, kui sa sellele nii tähelepanu juhtisid, et Kalveril siin on silmatorkavalt parem tõlge.

@ Kalver aga: Näen, et kasutad ka seda vigurit, et püüad hea filmi üle kurtes endast ägeda ja kriitilise filmikriitiku ja asjatundja muljet jätta. Seda vigurit on Trash ja MNC ja Metsa ja kõik väga reeglipäraste vahedega viljelenud ja tegelikult sina ka varem, aga no arvatavasti järgmine postitus tuleb jälle hea kui sind südametunnistus odava poosetamisvõtte pärast tugevalt jälle närima hakkab.

Saan sellest vigurist aru küll, et algul tuleb üldkiidetud filme kurta ja siis saab lugejaid sellega üllatada kui ütled siis viimaks ühe filmi kohta, et aga sulle ka meeldis.

J ütles ...

et me saame siin kõik aru, keegi ei kurda. Kerge selline poosetamine käib asja juurde.

Maret ütles ...

Jaanus, no ei olnud hea film, venis nagu lamba .... Minu arust oli näiteks Adjustment Bureau parem. Aga Shutter Island mulle meeldis.

Anonüümne ütles ...

vaatasin tükk aega tagasi, aga kas see kaaluta olek mitte ei tekkinud sellepärast, et kui esimeses tasandis oled viis minti, siis teises on see mingi hulk pikem aeg. nii et tolle 10-sekundi jooksul, mis see auto kukkus ja kõik seal sees natuke hõljusid, kadus hoopis pikemaks ajaks teises tasandis gravitatsioon ära. pärast vette plartsatamist ärkasid ju nagu kõik üles, väljaarvatud leo.

Trash ütles ...

Et kui film ei meeldi ja sa nii sellest kirjutad, siis poosetad? Aga kui film ei meeldi, kuid kirjutad sellest kiitva jutukese, siis oled aus?

Ei tea, ma siis selline poose poiss.

Trash ütles ...

Ega sa Jaanus poliitikasse ole juhuslikult minemas, siis nagu mõistaks su arusaamu?

J ütles ...

Võib-olla poliitikasse, võib-olla tootmissektorisse, hoia igaks juhuks silmad lahti kui mingi valimine tulemas on.

Kalmsten ütles ...

Rahu, Trash, rahu - Pöff-Böff on tulekul ja küll siis klaarib, et kes poose, ja mis poosis.

Kalver ütles ...

@H üks blogipidamise rõõmudest - mõtle filmile mis pealkiri tahes

@anonüümne mäletad õieti, kuna erinevatel tasemetel kulgeb aeg erinevalt, siis vabalangemine ühel võrdub kaaluta oleku teisel. mis mind aga närima jäi oli see, et nad ju kukkusid, st. taskaaluelund oleks pidanud tööle rakenduma ja nad oleks pidanud eelmisele tasemel üles ärkama. minu loogika töötas sedamoodi.

@Jaanus päris õige poosetamine oleks see, kui ma oleks Inceptioni Seksi ja linnaga ühte patta pannud ja talle 0/10 andnud.
Aga kui mingit filmi ikka jõhkralt kiidetakse, siis loogiline on, et hakkan teda kõrgendatud ootustega vaatama ja kui film eriliselt ei haara ja nii läbi ei raputa kui arvata oleks võinud, siis on tulemuseks pettumus, mis ka kirjasõnasse valatud sai.
Kordan aga igaks juhuks üle, et kaklusstseen kaaluta olekus oli täielik kunn ja kui kunagi tulevikus peaks kuskil film jutuks tulema, siis oleks see esimene asi millest silmade põledes rääkima hakkaks.
Üldmulje/filmist saadud emotsioon aga siiski vähe niru.

Anonüümne ütles ...

nojah, võib-olla siis see ärkamine oli vaid selle peale, kui ikka peadpidi põrandale/vette räntsatad. mina ärkan ka unedest üles siis, kui on n-ö kokkupõrkehetk, mitte siis, kui langen. ah, mis seal ikka arutada. :D

Kalmsten ütles ...

Kes seda "Risustust" üldse nii väga kiitis - ma mõtlen, et peale ühe anonüümse kommentaatori Trashi bloogist, kes oli ka naguinii trashi järjekordne isikulõhestus...

Anonüümne ütles ...

:( kui ma tol ajal, kui kõik inceptionit vaatamas käisid, kurtsin, et minu meelest oli lihtsalt igav, siis sain vastuseks, et "aga mis filmid sulle siis üldse meeldivad?!"... peab vist ekraanid igavesti mustaks jätma :(

Metsavana ütles ...

Kurat ma ei mäletagi kuna ma oleks mõnd haibitud kassahitti väga tümitanud. Isegi Dark Knight ja Watchmen said mult head punktid ju. Ja polnud sel "Seemendusel/Eostusel" ka viga midagi. Täitsa tore ulmelugu sihuke.

Metsavana ütles ...

Mulle meeldis idee iseenesest rohkemgi kui see kaaluta oleku kaklus. Kõva küberpunk ju ?

Kalver ütles ...

@Metsavana OSFF. Aga siis oli Jaanus ka tegelikult platsis. Ma seda muidugi ei mäleta, kas ta sellest mingi kokkuvõtte tegi.

Anonüümne ütles ...

"Eostus" oleks ääretult tobe pealkirjavaste. Meenutab seemendamist.

Metsavana ütles ...

Eks filmis ju mõistust seemendatigi...uute ideedega :)

siidiliblikas ütles ...

Tõesti? Äkki anonüümne mõtleb liiga palju seksile? :D