02 august 2010

Suur Põgenemine / Great Escape(1963)

Aga tagasi filmi, täpsemalt sõjafilmi teemadele. Juttu tuleb ühest kuulsaimast põgenemisfilmist, kuid nagu tihti juhtub, nii ka seekord ei tähenda kuulsaim parimat*. Ta ei ole isegi mitte nii suurepärane, kui erinevad kinonohikute leheküljed ja Steve McQueeni Sõprade Seltsi liikmed** väidavad ta olevat.
Esimese asjana tuleb tegijaid siiski kiita, film ei võtnud vaatamise ajal kannatamatusest nihelema, mis tema pikkuse juures on igatepidi tubli saavutus. Mõni oluliselt lühemgi teos paneb vaataja kannatamatult kella piiluma. Klaasikillumäng tundus kestvat aastaid. Great Escape ei tekitanud aga kordagi tahtmist õue tunnelit kaevama pageda.
Teisalt, ega ei inspireerinud kah. Ma olen küll korduvalt mõelnud, et peaks labida kätte võtma ja aeda ühe vahva tunneli kaevama, aga ei tulnud kuskilt seda impulssi.Vaadates seda laagri eluolu, siis tundus isegi veider, et vangidel selline hirmus tahtmine putku pista oli. Nii sõbralike ja viisakaid natse ei näe mitte iga päev. Tung põgenemiseks tundus olevat lihtsalt vana harjumuse jõud, kui soov koletislike vangivalvurite ja ebainimlike tingimuste eest pageda. Ehk siis kogu intriig suri selsamal hetkel, kui sai selgeks, et laagri ülemjuhataja on tõeline džentelmen, kes eeldas sedasama ka inglastest, aga need tõpranahad ei kavatsenudki ausat mängu mängida ja tõid seeläbi kõigile asjaosalistele häda kaela. Pingelise draama asemel pidin rahulduma kohati koomilise ajaviitefilmiga.Nii vana ja kuulsa filmi sisu ei hakka siin küll ümber jutustama, aga kiita tuleb stsenaristide suhteliselt tublit originaalitruudust, ühe filmi kohta tublit. Originaalne põgenemine leidis aset märtsikuus ja selle oleks napilt rikkunud liiga lühikese tunneli ja maas oleva lume kombinatsioon. Filmis loobuti lumest. Ning 50 tabatud põgeniku hukati ühe-, kahekaupa, mitte kõik koos. Aga muus osas nibin nabin tõetruu.


*See au kuulub loomulikult Victoryle. Kasvõi ainult selle stseeni pärast, kus mehe käeluu kirsasaapaga pooleks lüüakse. Mina arvan, et kui Chuck Norris magama läheb, siis vaatab ta, et ega Michael Caine voodi alla pugenud pole.

**Pea kolmetunnise monstrumi kohta ainult ühe hirmkuulsa kaadri põhjal otsustada on pea sama pealiskaudne, kui Victory selle pärast parimaks põgenemisfilmiks kuulutada, et seal mehel käsi pooleks murtakse.

0 comments: