01 detsember 2008

Väeti neiu

Character development olematu, stsenaarium lonkab mõlemat jalga, eriefektid ajavad naerma ja ometi on Barbarella(1968) üks ütlemata muhe vaatamine.
Juba see fakt üksi, et filmi esimese viie minuti jooksul näidatakse kuidas Jane Fonda end aeglaselt hipimuusika saatel skafandrist vabastab peaks olema piisav põhjus Barbarella vaatamiseks. Aga lisaks sellele vahetab ta ka umbes iga viie minuti tagant riideid, muidugi välja aravata see aeg, mis ta lihtsalt rammestunult kuskil lebab ja kujuteldavaid suitsurõngaid puhub.
Et mind aga mingiks tiiraseks vanamehenässiks ei peetaks, kes ainult selles lootuses, et ehk pakutakse vaatajaile ka Barbarella ja The Great Tyranti vahelist mudamaadlust lõpuni välja vedas, siis pool filmi veetlusest tuleb siiski Lythioni arvele kanda.
Väikesed lapsed oma saani ja nukkudega, kuldsete kätega mehhaanik oma päikesetuule purjekaga, labürint kivisse kasvanud inimeste ja orhideeõitega, Methos, Duran Durani hüperboloid jne. jne. Tegelikult on isegi natukese kahju, et rõhk on erootika peale asetatud (aga ainult natuke), film on täis ulmelisi ja vähem ulmelisi elemente, mis lihtsalt on seal, nende potensiaal jääb täies ulatuses kasutamata.
Methose olemus ja mõjud näituseks. Ehk siis kas Sogo elanikud olid juba oma olemuselt julmad või ainult olude sunnil, väike vihje totalitarismile ehk, hea meelega oleks sõbralikud ja lõbusad ja tõmbaks päevad läbi savu aga siis jääks ju terve linn pimedusse ja külm hakkaks ja seda me ju ei taha, nii et kahju küll, aga vahel peab mõni inimene laskma end linnukestel surnuks nokkida, et terve linn edasi saaks toimida.
Nii et kes tahab võib vaadata kui muhedat erootilite sugemetega ulmekomöödiat, kes soovib võib leida kuhjaga põnevaid seoseid, et kirjutada põhjalik essee Lythionil ja Maa ühiskonnakorralduse sarnasuste ja erinevuste kohta. Hingetud korrakaitsjad on üks puutepunkt, mis kohe eriti selgelt meelde jäi. Väidetaval olla Robert Rodriguez huvitatud ka uusversiooni tegemisest, täitsa huvitav oleks näha mille peale selles rõhutakse.

sõbralik astelrai kelgu ette rakendatult
ja veidi vähem sõbralik lelu
ristilöödud ingel, väga tähendusrikas sümbol
paduporr
Toscana nähtamatu juuksenõel
Leedo Toost, tuntud ka Duran Durani nime all
ja tema hüperboloid
krdi ingel, rikus viimsegi lootuse mudamaadlusele

0 comments: