15 september 2008

Nõukogude Naine Pariisis

On miljon asja milles mehed on paremad kui naised.* Klassikaline näide on siinkohal söögitegemine, puhtast viisakusest me laseme kodus süüa teha naistel, kuigi on avalik saladus, et maailma parimad kokad on mehed.
Komöödiažanris on olukord veelgi hullem, naisi ei lasta lava lähedalegi või kui lastakse siis on nende ülesandeks ilus välja näha ja meeskangelase naljade peale naerda. On küll üksikuid erandeid, aga Greta Garbo Ninotchka(1939) sõitis minust üle kui teerulliga, millekski selliseks ei olnud ma kohe üldse mitte valmis. Piinlikult täpne olles, siis filmi lavastajaks on küll Ernst Lubitsch, aga Greta noor ideaalidest pakatav Nõukogude Naine tuli ja tegi selle filmi enda omaks.
Filmi sisu võeti elust enesest, terve euroopa oli täis vene aadlike, kes unistasid sellest, kuidas nad varsti varsti saavad tagasi koju ja kõik saab olema nii nagu ennevanasti. Ning kui Pariisis resideeruv suurvürstinna kuuleb, et tema kullakalleid juveele üritatakse ühele juudile Nõukogude Venemaa delegatsiooni poolt maha parseldada lähebki möll lahti. Loomulikult käituvad esimest korda väljamaale sattunud Iranov, Buljanov ja Kopalski kui noored vasikad ja neid saadetakse taltsutama Nina Jakušova Ivanov.
Kui filmi esimene pool on lihtsalt naljakas, kohe nii naljakas, et naerda väga aega ei olegi, sest puhast kulda pudeneb igal sammul mis Ninotchka Pariisi nimelises patupesas astub, siis pärast kohvikustseeni tuleb juurde ka romantilisem mõõde. Film on küll edasi naljakas, aga sellele lisaks paneb ta ka tegelastele kaasa elama ja see on midagi sellist, mis uuema aja romkomidel puudu jääb. Plusspunktid tulid veel ka selle eest, et naeruvääristati mitte inimesi vaid riigikorda ja isegi siis püsiti reaalsuse piires.
Eelpoolmainitud kohvikustseen on ainuke asi mille kallal norida tahaks. Paar naljalugu ja kõik? Kõigile alternatiivajaloolastele huvitav mõttematerjal, mis siis kui kõiki kommuniste oleks olnud võimalik nii lihtsalt ümberkasvata? Aga see möödalask üksi ei tähenda midagi.
Üks parimaid hea-tuju-filme ja rollisooritusi minule teadaolevas kinoajaloos.

Look, Buljanoff, if Lenin were alive, he would say: "Buljanoff, comrade, for once in your life you're in Paris. "Don't be a fool. Go in there and ring three times."
Don't make an issue of my womanhood.
How can such a civilization survive which permits their women to put things like that on their heads?
*Ilmselt on olemas ka miljon asja, milles naised on paremad kui mehed. Ilmselt.

0 comments: