16 juuni 2011

Läänerindel muutuseta / All quiet on the western front(1930)

Mul ei ole suurt ettekujutust sellest, mis raamatuid koolis lastel lugeda palutakse (sundida ei tohi neid enam ammu millekski), aga mäletan, et meile andis emakeele õpetaja muuhulgas valida, kas midagi Hemingway-lt või midagi Remarque-lt. Uskumatult kehva valik. Toona hinde saamiseks sai ette võetud "Kellele lüüakse hingekella" ja kuigi tegemist oli vägagi hea raamatuga, siis "Läänerindel muutuseta", mille aastaid hiljem kätte võtsin, lõi täiega hingetuks. Ma närisin end läbi "Isa Goriot", "Kuritöö ja karistuse", "Kuristiku rukkis", aga ma pidin ise raamaturiiulist "Läänerindel muutuseta" üles otsima. Aga kui ma oleks pärast lõputunnistuse saamist lugemisoskuse nurka visanud? Ma oleks teadnud, millist tooni pruun on proua Vauqueri pansionaadi alumise korruse söögitoa paplipuust kardinapuu õhtuse päikese kiirte peegelduses kaminasimsil seisvalt pildiraamilt, oleks osanud pandimaja rööviks sobiva relva valida, võinud nimetada teema, millest ei maksa toakaaslasele koolikirjandit kirjutada, kui lõuga ei taha saada, aga ma ei oleks teadnud, mis teema oli Kemmerichi saabastega.
Päris huvitav muidugi, kui seda raamatut ajateenistuses olemise ajal lugenud oleks. Mis pilguga järgmisel hommikul relvakuuris kahureid vaadanud oleks? Mingil põhjusel ei näidatud meile ka raamatu järgi tehtud filmi, samas kui Saving Private Ryanit kedrati oksendamiseni. Samas, ega meile Full Metal Jacketit ka ei näidatud.Igal juhul, film nii mõjuv ei olnud. Paul Bäumeri lugu oli küll korralikult esitatud, Katczinski söötiski noortel nekrutitel kõhud täis ja mehed leidsid vestlusringis ideaalse lahenduse tulevikusõdade pidamiseks, aga ei pommitamiste ajal kaevikutes konutamine, koduste võõristamine, sureva mehega eikellegimaal ootamine, ega isegi ikooniline lõpustseen ei pannud mind rahvasaadikule kaitsekulutuste vähendamise teemalise petitsiooni mustandi koostamise peale mõtlema. Pilt ei andnud kirjasõnale mitte midagi juurde.
Filmina korralik, aga kindlasti mitte kohustuslik vaatamine. Kui raamatut lugenud ei ole ja kaks ja pool tundi aega on, siis võite ju ette võtta. Samas, raamat on paks umbes 200 lehekülge. Maksimaalselt kaks õhtupoolikut.

11 comments:

Anonüümne ütles ...

1979 aasta film oli küll niitsekas http://en.wikipedia.org/wiki/All_Quiet_on_the_Western_Front_(1979_film)

Kalver ütles ...

kommentaari üldisest tooni põhjal oletan, et "niitsekas" tähendab midagi head. midagi Nietzschega seoses? Paulist on üliinimene tehtud? umbes nagu Feric Jaggar?

Anonüümne ütles ...

"Läänerindel muutusETA"

Keit

Metsavana ütles ...

Hehehe...oi ma mäletan kuidas sain kirjandusõpetajalt keskas koguaeg malakat sest kirjutasin selle raamatu nime ALATI valesti :D

Ka sina Brutus, mu sõber :)

Kalver ütles ...

testisin lihtsalt, kui intellikentsed inimesed mu blogi lugemas käivad. ausõna.

Anonüümne ütles ...

kuule jaa, said üldisest toonist aru. Ma väga ei ole süübinud sõna "niitsekas" tähendusse, oletan, et tuleb venekeelsest nitsevoost, et "pole viga".

Nii konkreetsemalt rääkides, siis see 1979 a film meeldis mulle sellepärast, et alguses olid kooliposid, pärast vanad rindehundid , sellest arvustusest või mis ta tahab olla sul - blogisisskandest tõesti ei jää mingit muljet, ei raamatust ega ka vaadatud filmist .

Metsavana ütles ...

Nuxx sina või ?

nuxx ütles ...

krdi Sherlock, kus see nüüd nii aru saada oli?

J ütles ...

hea!
:D

Metsavana ütles ...

Kingadel olevatest plekkidest ning kasutatud piibutubakast ikka :)

Kalver ütles ...

@ Nuxx blogisissekanne ongi kõige õigem nimetus, filmiarvustus on midagi sellist, mida ajalehest lugeda võib.

@ Metsavana ehk peaks hakkama virtuaalse kaptenimütsi asemel kõvakübara kandmise peale mõtlema