03 veebruar 2011

Terav maius / Hard Candy (2005)

Mõni asi kohe võtab otsaesise higiseks ja paneb külmavärinad üle selja jooksma. Kellel võimalus soodsa hinnaga seljatäis peldikupaberit koju vedada, kellel Tantsud Tähtedega uus hooaeg, mõnel veidrikul ehk isegi pimeduse kattevarjus koju veetud ja magamistoa lakke kleebitud valimisreklaam.
Lisaks muidugi ka sellised universaalsemad asjad nagu hambaarst, kelle külastamist enamasti viimase võimaluseni edasi lükatakse, telgiuksest sisse visatud konn, kelle ligase keha meenutamine mitmel õrnema soo esindajal ilmsesti ammuunustatud traumaatilise suveöö liigagi elavalt tagasi vaimusilma ette toob, ning kastratsioon. Mida ma pikemalt lahti kirjutama ei hakka. Niisamagi on jube. Juba sellele mõeldagi on jube, sellega ähvardamisest rääkimata. Ses mõttes oleks päris huvitav teada saada, mis põhjustel kaks täies elujõus meesterahvast David Slade (lavastajana) ja Brian Nelson (stsenaristina) võtsid kätte ja väntasid filmi, kus suur osa filmist kulub sellele, kuidas teismeline tütarlaps ähvardab arvataval pedofiilil munad maha võtta, kui see ennast ühe teise teismelise tütarlapse pilastamises ja mõrvas süüdi ei tunnista.
Päris karm kandev liin. Ja samavõrra pinev ka. Loomulikult kõige lihtsam on mühatada, et kus suitsu seal tuld ja paluda teritamiseks käärid ulatada. Aga mis siis kui isehakanud õigusemõistja eksib, mis siis kui üksinda oma suures majas elav meesterahvas sattus kogemata kombel valel ajal vales kohas olema?
Niipalju kui ma selliseid suletud ruumis toimuvaid kahevõitlusi olen sattunud nägema (Closet Land, Death and the Maiden, mööndustega ka Wait Until Dark), siis näitlejatööd on seda tüüpi filmides teisejärgulised. Stsenaariumist sõltub palju rohkem. Suurepärane näitlejatöö ongi lihtsalt suurepärane näitlejatöö. Näitlejad võivad laua taga istudes üksteise peale karjuda nii et tatti pritsib ja aneurüsm õlale koputab, aga kui jutt käib eelmise aasta suurest üleujutusest, mis naerisaagile kõva põntsu pani, siis ei ole ju sest kasu miskit. Brian võtab aga vaataja kohe alguses kenasti topeltnelsonisse ja lahti ei lase lõpuni välja. Nii et näitlejatel jääb üle lihtsalt tubli olla, millega nad mõlemad ka eeskujulikult hakkama saavad.
Üks soovitus veel kõigile neile, kes nüüd ummisjalu filmi vaatama tormavad, ta on seda küll tõesti väärt, aga kui sa oled meesterahvas, siis jäta tuli põlema ja kaalu tõsiselt oma justinbieber12 nimelise konto jailbait.com foorumist kustutamist.

0 comments: