28 jaanuar 2011

Pagana Leeds / Damned United (2009)

Brian Clough on täiesti legendaarne mees, ilmsesti osa põhjusest, miks iga järgnev Football Manageri osa Inglismaal müügirekordeid lööb. Nottingham Forest (käsi püsti, kes on sellest meeskonnast kuulnud) võitis tema juhendamise all 1979 ja 1980 praeguse Meistrite Liiga eelkäija Euroopa Karika, saavutus mida pärast seda on suutnud korrata vaid AC Milan. Briani treeneriteel oli aga ka periood, millele ta ilmsesti erilise heameelega tagasi ei vaadanud. 44 päeva Leeds Unitedi juhendajana.
Don Revie juhendatud Leeds, kus mängisid muuhulgas Billy Bremner ja Norman Hunter* (nimed mis mulle endale tuttavad on), suutis oma kompromissitu ja silmale mitte eriti ilusa stiiliga endale 60. ja 70. nii palju kirglike vaenlasi koguda, et klubi, mis 2008. aastal mängis Inglismaa tugevuselt kolmandas liigas, oli ManU ja Chelsea ees kõige vihatuim meeskond. Saavutus, mis on eriti märkimisväärne, kuna Ronaldo mängis toona veel ManU's ja mina ei tea kedagi, kellele Chelsea üldse meeldida saaks. Ning üks neist kirglikest vaenlastest oli ka Brian Clough, kes aga mingis hullumeelsushoos vaeveldes otsustas, et läheb ja õpetab Leedsi poistele, kuidas seda mängu tegelikult mängitakse (Don Revie oli kutsutud koondise peatreeneriks).
Oma nägemuse sellest, mis ja miks täpselt viltu läks esitas esmalt raamatu kujul David Peace ja sellel põhineva filmi väntas Tom Hooper (mees, kes õnnestumise korral võib üsna varsti sületäie kuldmehikestega poseerida). Nagu tavaks on, siis klassikalise tõsielul põhineva filmi kombel kiputakse asju veidi ilustama ja veidi dramaatilisemas võtmes kujutama, kuid vaatamist ennast see ei sega kuidagi, lihtsalt Clough perekond ja hardcore jalkasõbrad kasutavad iga võimalust, et neile mõnele ebatäpsusele tähelepanu juhtida.
Kui jalkast ikka absoluutselt ei jaga ega hooli, siis vaevalt et seda filmigi vaatama satute, aga kui on soov nende lugematute poksilugude (uusim selles pikas jorus Wahlbergi/Bale'i Fighter) kõrvale ka mõnda teistlaadi spordifilmi vaadata, siis on Damned United ükskõik mis külje alt vaadates julgelt soovitatav alternatiiv. Kas või Brian Clough osatäitja Michael Sheeni näitlejatöö pärast.
Ahhjaa, film lõppes mõtteteraga, et Brian Clough on parim juhendaja, keda Inglismaa koondisel kunagi ei olnud. Hmm, eks ta muidugi ole õige küll, et klubi tasandil oli Brian igatepidi tubli, lisaks Nottinghamile, tegi ta ju ka Derbys imesid, ainult veidi väiksemas mastaabis, aga klubi ja rahvuskoondise vahel on on vahe sees. Kasvõi seesama Revie saavutas ju ka Leedsiga päris mitu tiitlit, aga koondise eesotsas kukkus läbi.

*Norman Hunteri täispikk nimi on Norman 'Bytes Yer Legs' Norman ja tema on kenasti Bad Boys meeskonnas sees. Bremner küll mitte, aga kui on viitsimist saade täies pikkuses ära vaadata, siis on tema punast peanuppu seal korduvalt aktsioonis näha.

0 comments: