05 aprill 2010

Vilkuv tuluke / Blinkende lygter(2000)

Ametlikult on pühad muidugi läbi, aga see ei takista mind ometi munadest rääkimast. Reeglina kasutatakse neid filmikunstis lihtsalt kellegi pihta loopimiseks, meenub üks juhus, kus nende abil ka inimvõimete piire kombati, aga üldiselt võib siiski väita, et munad seostuvad esmajoones huumoriga. Eriliselt pingutamata võin aga välja pakkuda ka algidee südantlõhestava draamafilmi väntamiseks. Kanaema avastab ühel hommikul kuke kiremise peale ärgates, et pesast on üks muna kaduma läinud. Kõik algajad stsenaristid, võite seda vabalt kasutada. Ainult üks palve oleks mul, kui vähegi võimalik, siis kanaema rollis sooviks Megan Foxi näha.Seni tuleb aga leppida sellega, et munade ekraanile ilmumine tähistab millegi naljaka algust. Nii ka Vilkuvas Tulukeses. Neli pisipätti ja ühe rase kaaslanna istuvad ümber laua ja puhuvad mune tühjaks. Kamba liider on selles lootusetult ebapädev ning neiule teeb see mõnda aega kohutavalt nalja. Karistus on kiire, ootamatu ja naljakas. Filmis. Päriselt tuleks Torkildile häbi-häbi teha. Aga riski peale välja minnes, siis naine oli ikka ise kah natuke süüdi. Teinekord teab.
lehm samamoodi, oli tal tarvis vahtida

Asjaolud, miks need neli meest (ja naine) seal laua ümber istusid on väga lihtsad. Ootamatult tabanud keskeakriis ja kogemata kombel näppu juhtunud kohver suure hulga sularahaga sundisid kampa kõrvalises kohas mõneks ajaks varju otsima. Ja mis kuskil pärapõrgus ikka muud teha on kui mune tühjaks puhuda. Või väikest restorani avada. Hakkajad mehed võtsid mõlemad ülesanded ette.
Loomulikult ei jää olemata ka vastasseis kohvri "õigusjärgse" omanikuga ja kohalike hullukestega sõbrunemine. Väike armuliin ka lisaks, nii et filmi põhiliin mingeid üllatusi ei pakkunud. Meeldiva üllatuse pakkusid aga need tagasivaated lapsepõlve, mis siis pidid selgitama meeste halvale teele sattumise. Neis sisalduv must huumor ja juba mainitud munadega stseen nullisid ära isegi lääge lõpu ja jätsid filmist meeldiva mälestuse.

Palju, palju õnne...
sünnipäevaks.

0 comments: